onsdag 20 januari 2010

Så räddade Kina världen

Det är inte varje dag man kan hylla en diktatur vars styre utgör mallen för hur dålig respekt man får ha för den enskilda människan. Idag hyllar jag dock Kina för insatsen vid klimatkonferensen i Köpenhamn i december. Genom att inte närvara med högsta hönset, Kina skickade sin premiärminister, såg man först till att ge mötet mindre glans än om statschefen hade varit med. Sen utfördes en plan som var lika enkel som genial:

"Kinas strategi var enkel: att blockera de öppna förhandlingarna under två veckor, och sedan försäkra sig om att resultatet av de slutna förhandlingarna såg ut som om väst hade svikit världens fattiga ännu en gång."

Resultatet blev att vanligt folk såg hur västländerna försökte styra allt med sitt vanliga kolonialtänkande, åtminstone såg det så ut efter Kinas agerande. Den kinesiske premiärministern, Wen Jinbao, var dessutom inte med hela tiden utan skickade sin representant att lyssna på när Obama, Brown och de andra västledarna gjorde bort sej. Kina fick med sej Indien på detta och på så vis fick man igenom ett litet avtal som bara berörde några få länder.

Inget stort avtal om minskningar av växthusgaser som EU och andra länder drömt om. Vilket ju bara är bra i det långa loppet eftersom ett fullgott avtal hade inneburit att än mer pengar hamnat i girigbukars händer och vanligt folk hade blivit lurade - som vanligt. Nu stannar det vid ett avtal som kanske slussar endast en mindre summa pengar från rätt händer till fel händer. Vad Köpenhamn bevisar mer än nåt annat är att klimatfrågan är en ekonomisk och politisk fråga. Vetenskapen är åsidosatt till förmån för tyckande, hörsägen och tolkningsföreträden.

Nu är författaren, Mark Lynas, till denna artikel, som översatts och getts plats i Aftonbladet, troende klimatalarmist och hans tolkning av mötet i Köpenhamn vitt skild från min. Han ser Kinas agerande som att världen nu är på väg att gå under sen man spelade bort vår sista chans. För min del är Kinas agerande visserligen fult, dock så fungerar det politiska spelet, men för miljön och allas ekonomier är det faktiskt bättre att så skedde.

Om vi ska kunna slippa klimatbluffen nån gång är tandlösa avtal där alternativet hade varit dödsstöten för alla länder på lång sikt att föredra.

Uppdatering 100127: Har nu läst en debattartikel där Sverige och Danmark får skulden för detta klimatmötes misslyckande.  Osynlige Mannen visade vägen. Tack för det.

Populära inlägg