lördag 4 januari 2014

Kamerahörnan: Mitt nya objektiv del två

Här är resultatet av min första fotoexkursion med det nya objektivet. Jag gillar det och priset, 869 kr, gör det ännu bättre. Själva bildkompositionen är inte så viktig här. Det är vad jag själv tycker om kvaliteten på varje bild som har huvudrollen. Så här ser en del av bilderna ut:
Bra skärpa om jag får säga det själv, och det där som kallas bokeh (suddig bakgrund bakom skarpt motiv) ser jättebra ut.
"Välkommen till verkligheten!"

Svastikan - en missförstådd symbol

Alla har sett den. Hakkorset, svastikan, används för att förolämpa människor och förstöra byggnader idag. Det är en hatad symbol i stora delar av världen, men det är i sin förvrängda version som den är hatad. Jag menar då förvrängd för den äkta svastikan är rak med samma formation som en Rubiks kub, medurs. I Kina är den motsols men är lika rak som i Indien och i Europa. Nazisterna hade den vänd åt "fel" håll och sen är den ställd på högkant. På riktigt sätt är det en solsymbol, en symbol för den återfödda solen. Likt gester som anses förolämpande är svastikan mer eller mindre skydd av alla som anser sej politiskt korrekta. Men jag skulle vilja säga att det är politiskt inkorrekt att undvika en symbol bara för att den en gång hamnade i onda människors händer.

Ska vi undvika att använda de symboler vi ogillar skulle inga bli kvar till slut. Nej, låt oss ta udden av de som vill använda alla symboler för sina egna syften. ASEA använde ju svastikan för 100 år sen för sina elaggregat och det tidiga svenska flygvapnet hade det på sina plan. Det kan också sägas den hälsning med utsträckt arm som först de italienska fascisterna, sen nazisterna, använde sej av i sina löjliga ceremonier inte är en romersk hälsning utan är den olympiska rörelsens hälsningsgest. Det var för övrigt så amerikanska ungdomar saluterade den amerikanska flaggan för 100 år sen. Nu menar jag inte att vi ska fylla gator och torg med alla sorters symboler som fascisterna och kommunisterna gjorde men vi ska inte undvika dom.

Historiskt sett dyker svastikan upp i Europa och Asien vid ungefär samma tid, ca 8000 år sen. Senare även i Afrika. De sitter på olika soltempel och har helt klart med solen att göra. Exakt vad för betydelse den hade då får vi nog aldrig veta, men med tanke på dagens användning av svastikan som sol- och framför allt lyckosymbol skulle man kunna tänka sej att den fungerade som en talisman, en sorts lyckobringare som hjälper en på vägen. Det är därför jag tycker vi ska återta den och inte undvika den som vi gör idag. Den ska inte användas av perverterade ideologier vars tillskyndare är lika obevandrade i historia som de som undviker symbolen. Låt oss ta ifrån alla ohistoriska människor denna symbol och låt oss använda den som den ska användas, som en symbol för solens återfödelse."Each night, when I go to sleep, I die. And the next morning, when I wake up, I am reborn."

Populära inlägg