lördag 16 juli 2011

Var blev det av medelhavsklimatet?

För några år sen hörde man självsäkra uttalanden från "hårburret" Holmgren i SVT om att vi i framtiden skulle få räkna med mer medelhavsliknande klimat här i Norden med torrare och varmare somrar. Han har sen dess gått vidare från att presentera SMHIs väder i rutan och sprider nu sina irrläror på egen hand. De där varma och torra somrarna väntar vi fortfarande på. Istället regnar det titt som tätt och temperaturen förhåller sej som alla andra år. Någon ökning år för år kan jag då inte märka, ens när jag läser statistiken. Som alltid när det gäller statistik bör man ställa följande frågor: 1) var är termometrarna placerade? 2) hur länge har mätningarna hållit på? 3) hur tolkar man motstridiga uppgifter från termometrar som är placerade inte långt från varandra?

Statistik ska ALLTID tas med en rejäl näve salt. Framför allt gäller detta om siffrorna verkar tala till ens fördel. Gör dom det är det, hur konstigt det än kan låta, nåt som är fel. Kolla, kolla igen och även en gång till. Är det då som det ska kan man presentera sitt material, i sin helhet. Hockeyklubban är ett exempel på icke färdig statistik. Läs bakåt i min blogg ni som aldrig stött på hockeyklubban förut.

För övrigt är grillat godast så släpp ut koldioxiden är ni snälla. Plantorna behöver den och du behöver dina hamburgare och/eller grillade grönsaker. Något medelhavsklimat får vi inte här än på ett tag, såvida vi inte flyttar Norden till Medelhavet vilket förstås är totalt omöjligt. Men, som historien visar, folk härifrån flyttade ju söderut för att uppleva Medelhavet.

Nu kanske någon vän av ordning påpekar att övergången var ämnad för ganska lång sikt och att vi inte kunde förväntas se något förrän om 30-100 år. Mot detta kan följande saker invändas: det borde ha märkts åtminstone något varmare väder om vintrarna och lite torrare somrar. Det borde ha märkts på andra geografiska områden att genomsnittstemperaturen är på väg upp. För det är ju genomsnittet man tittar på, inte den verkliga temperaturen. För vårt klimat spelar det nog inte nån större roll hur temperaturen utvecklas, så länge det inte blir kallare. Förresten, varför är alltid alla såna här prognoser ställda för så oerhört lång tid? Ingen av oss som är vuxna idag kommer ju få uppleva om den är korrekt ställd eller ej. Hittills tyder visserligen allt på att den är fel men det är ju långt kvar. Hårburret talade om detta för snart 10 år sen så det är 20-90 år kvar. Väl mött då, de av oss som lever då. Kan denna blogg läsas då tro?

Populära inlägg