lördag 26 april 2014

Stollarnas paradis

Det finns ett antal platser på vår planet där sans och sunt förnuft inte riktigt verkar passa in. Där har den normala intelligensen tagit permanent semester och istället finns här ett stollarnas paradis. Nej, jag talar inte om regeringen vi har i Sverige. Den är riktigt normal jämfört med de platser och personer jag tänker prata om nu. Det handlar om de vanliga käpphästarna jag gillar att rida på, nämligen Nordkorea, Ryssland, Ukraina, Indien, Mellanöstern samt de länder som låter religionen bestämma agendan mer än lovligt.

Bloggkollegan Peter Harold har redan nämnt ett land i den sistnämnda kategorin, Malaysia. Där leker förnärmade viktigpettrar sandlåda extraordinaire med medborgarna som leksaker. I Nordkorea har man tagit den leken ett par snäpp högre. Där griper man folk som vill in i landet. Åtminstone om man får tro de officiella kommunikéerna. Varför någon med sansen i behåll vill in i världens enda "fungerande" nekrokrati är mer än vad jag förstår. Någon annan som gör det?

Förrförre påven, Johannes Paulus II, ska bli helgonförklarad men kritiska röster mot detta har höjts. Jag stämmer in i denna kritik. En man som avskaffade det kritiska tänkandet vad gäller granskningen av potentiella helgon, införde konservativa tankar i den katolska kyrkan, och under hans tid som påve mörkades brott mot minderåriga och ekonomiska brott grasserade. En av hans föregångare, Johannes XXIII, var också med att mörka dessa hemska brott, den som ledde skrivandet av en av regelböckerna om detta var kardinal Joseph Ratzinger, sedermera påve Benedictus XVI.

Från det ena brottet mot mänsklighetens frihet till ett annat, nämligen krig. Krig är det tillstånd när vissa människor anser det vara bättre att förstora en skärmytsling till onormala proportioner, enbart för att de vill släppa lite på den ilska de har inom sej. För krig kan det bli i Ukraina om båda sidorna inte kommer överens. Det liksom ligger i tiden att ta till vapen så fort nåt går en emot. I Sydafrika gör en löpare det och skyller på att han tyckte frun såg ut som en inbrottstjuv. Få se, vilken var hans nedsättning nu igen? Var det benen, synen eller hjärnan?"When you come to a fork in the road, take it"

Populära inlägg