tisdag 3 maj 2011

Vad är en helgdag egentligen?

Med anledning av politikern Carin Jämtins begäran eller önskan att införa en muslimsk helgdag som röd dag i vår almanacka måste jag bara få säga ett par ord. Innan jag går in på själva huvudämnet i mitt inlägg vill jag bara säga att ett sånt här förslag hade bara kunnat komma från en politiker eller en religiös människa. Inga andra delar av samhället hade kunnat kläcka en så urbota dum idé, en idé som dessutom saknar stöd i verkligheten. Kanske vi ska följa den här uppmaningen samtidigt, eller hur Carin?

Så, då var det sagt.

Vad är en helgdag egentligen? Själva ordet (fornsvenska hälghodagher) är sammansatt av adjektivet helig och substantivet dag. Jag tänker inte gå in djupare på ordens etymologi men säger ändå som så att helig betyder i grunden att något är komplett, fullt. Det är alltså samma ord som hel. Man kan säga att ordet helgdag betyder att veckan är komplett. Då behövs en dag av vila, nöjen och kontemplation. Dessa dagar var religiösa långt innan kristendomen tog över. Men de behövde ingen reglering i lag eller annan bok för att kommas ihåg för man förlitade sej på folkminnet. Hela den första delen av medeltiden framstår i ljuset av den informationen som en enda lång kamp för att begrava allt förkristet. Hela kalendern är en enda lång radda av usurperingar från kyrkans sida. Solens dag, söndag, är ju en hyllning till den första större gudomen i samtliga religioner och den har kidnappats i samtliga fall av kristendomen som förr t o m hade den här dagen som en påbudsdag. Gå till kyrkan eller bli fördömd!

Vår syn på helgdagen har färgats av det judiska sättet att se på den. Visst var det en vilodag för alla förr i tiden men det var en vilodag från det arbete man vanligtvis hade, inte från ALL aktivitet. Det där med att sitta på ändan och göra nada får stå för judarna och andra öppet religiösa. Förresten är det judiska sättet att se på helgdagen en relativt ny företeelse. Den dyker upp först i samband med de första texterna i vad som senare skulle komma att kallas bibeln av kristna, alltså ca 300 före vår tideräkning. Hur länge den funnits innan är oklart men det finns inga skriftliga belägg för den före denna tid.

Så här beskrivs företeelsen helgdag på Wikipedia:

"Helgdagarna regleras i Lag (1989:253) om allmänna helgdagar. Sverige har från och med 2005 två sekulära helgdagar, första maj respektive Sveriges nationaldag. Övriga helgdagar, däribland alla söndagar, är kyrkliga helgdagar som har sitt ursprung i kristendomen - med undantag av midsommardagen som levt kvar sedan forntiden.

Allmänna helgdagar i Sverige

  • Nyårsdagen - 1 januari
  • Trettondedag jul - 6 januari
  • Långfredagen - rörlig, fredagen närmast före påskdagen
  • Påskdagen - rörlig, söndagen närmast efter den fullmåne som infaller på eller närmast efter den 21 mars
  • Annandag påsk - rörlig, dagen efter påskdagen
  • Första maj - 1 maj (sedan 1939)
  • Kristi himmelsfärdsdag - rörlig, sjätte torsdagen efter påskdagen
  • Pingstdagen - rörlig, sjunde söndagen efter påskdagen
  • Sveriges nationaldag - 6 juni
  • Midsommardagen - rörlig, lördagen mellan 20 juni och 26 juni
  • Alla helgons dag - rörlig, lördagen mellan 31 oktober och 6 november
  • Juldagen - 25 december
  • Annandag jul - 26 december
Svenska flaggans dag och Sveriges nationaldag den 6 juni blev allmän helgdag 2005. Samma år förlorade annandag pingst sin tidigare helgdagsstatus och blev vanlig arbetsdag.
Se även helgafton och annandag."

Jag har fetmarkerat en av meningarna i citatet ovan för att fästa läsarens uppmärksamhet på den. Den som skrivit den meningen på Wikipedia hävdar att våra helgdagar har kristet ursprung. Riktigt så är det nu inte. Visserligen är vår kalender uppbyggd av kristna som velat tränga bort det gamla i Norden men allt är inte Vite Krist. Enda specifikt kristna helgdagar vi har, dvs de dagar som endast hör samman med den kristna religionen, är trettondedagen, pingsten, annandagarna och kristi himmelsfärdsdag.

Alla andra har en kristen fernissa, med bedrägligt tunt lager. Ta Alla helgons dag som ett exempel. En illa dold förkristen tradition från forntiden där man hedrade sina döda genom att gå till deras gravar med gåvor. Påsken är en judisk tradition med egyptiska rötter. Samma fest firades i Egypten långt innan det ens fanns något som skulle kunna kallas jude. Fast festen då var för att fira att våren hade återkommit. Att sen uttåget ur Egypten är en myt kan vi återkomma till i ett annat inlägg. Pingsten firas för att det hade gått 50 dagar sen Jesus återuppstått från de döda. Den sammanfaller märkligt nog med en judisk festival, Shavout, som firas för att det var den här tiden Moses fick stentavlorna med de tio budorden på. Kan man tänka sej att de tidiga kristna ville fjärma sej från det judiska genom att peka på uppståndelsen snarare än nedknackandet av budord, som dessutom inte är de man får lära sej? Dessutom har de vissa likheter med de budord den store grekiske statsmannen Solon gav folket i Aten 594 f v t. Den äldsta förekomsten av bibelns budord är betydligt senare än så och nedskrivna under en period i Mellanösterns historia då hela området stod under grekiska influenser. Influenser förstärkta av egyptiska. Tacka alltså grekerna och egyptierna än en gång för det som judar och kristna tror är unikt för dom!

Julen ska vi bara inte tala om. Det är ett sammelsurium av traditioner från alla möjliga håll. Kristendomen måste bara ha en del av den kakan för annars blir det bara "hedniskt". Samma sak med midsommar. Det är historiskt sett den största helgen i Norden och en som av allt att döma är mycket gammal. För att döda den försökte man från kristet håll först förbjuda den, sen satte man in Johannes döparen på den dagen. Nu har myndigheterna sen ca 60 år tillbaka gjort den helgen rörlig, varför vet jag inte. En del ville väl ha roligt med almanackan, antar jag.

Carin Jämtin vill alltså ovanpå detta lägga till en muslimsk helgdag. Varför då? Det finns bara ca 300 000 muslimer i Sverige och deras traditioner är inte heller helt och hållet rotade i islam, på samma sätt som våra traditioner inte är helt rotade i kristendomen. Det är en tunn fernissa som lagts över äldre traditioner för att dessa ska kunna leva vidare. Även om inte många är öppet kristna i Sverige är siffran för dessa ändå enorm jämfört med antalet muslimer. Ska särintressen som vanligt få bestämma vad ALLA ska göra?

Nej, låt helgdagarna bli helt sekulära så behåller vi traditionerna för de som vill. Muslimerna kan fortsätta fira sin julafton så kan vi fira vår. Men vår kan fortsätta vara röd för den är en del av vårt nyårsfirande. Det är en rest från den tid då vi var rationella nog att förstå att det var solen som styrde allt. Solens återkomst och allt det där. Det var innan vi gjorde en religion av det. Det verkar ofta som om det rationella tänkandet startar en tradition men sen tar det religiösa över och förstör allt. Om vi ska ha en röd dag för muslimer ska alla andra religioner ha en röd dag i almanackan också. Vi har redan sekulariserat våra helgdagar och de som fortfarande ses som religiösa helgdagar är det ingen som bryr sej om. Räcker inte det?

Och som om inte dumheterna från politiker var nog så snöar det utanför mitt fönster just nu. Al Gore, vad har du gjort? Ditt snack om global uppvärmning har fått rakt motsatt effekt.

Populära inlägg