fredag 18 november 2011

Vad menas med mild vinter?

Meteorologer vid de olika instituten menar att det blir en mild vinter kommande säsong i hela Norden. Inte mej emot. De senaste tre vintrarna har inte rosat marknaden precis. Men det kan slå om redan nu. Britten Piers Corbyn säger att december i Västeuropa kommer att vara exceptionellt mycket kallare än normalt och han brukar få rätt. Hans företag, Weather Action, brukar få rätt i ca 80-85 % av fallen, betydligt mer än de flesta andra institut. Jag anlägger ändå en tveksam inställning för jag hoppas att vi slipper bilder som denna under perioden december-mars:
"Snodd" från annan blogg. Visserligen vackert men så lagom kul att pulsa omkring i med fulla matkassar och annat som gör en tung som en bil.

Därför undrar jag vad som menas med en mild vinter. Inte ens under de mest snöfattiga och slaskiga vintrar jag varit med om har det varit speciellt behagligt ute. Det har varit råkallt, vinden har trängt in överallt och molnen har hängt över en som om de ville fysiskt pressa ner en till marken. Ingen gång har det varit varmare än ca 5-6 grader plus. Det kallar jag inte milt.

Nu får man väl ha överseende med meteorologerna och andra experter på väder, de jämför ju liksom alla andra med "idealbilden" av hur en vinter ska se ut (se bilden ovan och läs mitt inlägg). Men faktum är att statistiken visar att vinter är ett flyktigt begrepp. Ordet vinter betyder förresten vit och syftar på det vita som faller från himlen, dvs lappmögel. Egentligen är det alltså inte vinter förrän det ligger snö på marken. Idag faller det underkylt regn här där jag bor. Inte alls trevligt. Det är som Holiday on Ice utan holiday.


"Man är inte förtryckt förrän någon påtalar för en skillnaderna mellan alla människor"

Populära inlägg