fredag 10 augusti 2012

Mina gardiner gillar inte amerikansk politik


Äpplen på röda gardiner, en blå soffa som egentligen är alldeles för liten för två personer, ny liten men behändig dator med ett äpple på ryggen att skriva på. Det är vad jag är begåvad med. Här sitter jag och skriver utifrån min horisont och försöker ignorera det lokala, inget händer ju av intresse här i Dalarna ändå, medan mina ögon är riktade ut mot världen. Bra då att gardinerna skymmer en del av sikten genom fönstren.

Men det var inte en beskrivning av vissa delar av mitt vardagsrum jag skulle skriva om. Istället vill jag rikta allas uppmärksamhet mot det kommande valet i USA. Det har kopplingar till mitt vardagsrum men det stannar vid att det nog inte skulle vara rådigt för de båda partiernas (USA har tvåpartidiktatur!) kandidater att komma hit, så stökigt som det är här just nu.

Jag ogillar partipolitik och jag ogillar sättet politik behandlas så detta är svårt för mej.  Speciellt är det när man smutskastar varandra blir det svårt att ta till sej budskapet. Det är två kandidater för två partier och en post som står på spel. Men det allt handlar om är att posten de kämpar om är en representationspost för det vinnande partiets politik. Därför är denna form av personval helt fel för det är ju inte personen man ska rösta på, utan den politik personen och dennes parti står för. Det sista kommer dock bort totalt i den stormvåg av elakheter och antydningar som haglar över respektive kandidat.

Sen framgår det ju ändå med all önskvärd tydlighet att makten inte sitter hos presidenten utan hos senaten och representanthuset (kongressen). Varför är då denna post så åtråvärd bland USAs elit? Är det prestigen, rätten att lägga in veto, den direkta tillgången till militären eller är det nåt annat? Vill verkligen folk utsätta sej för dessa påhopp för att få tillgång till fyra, alternativt åtta, år i det hus som en gång i tiden var av trä och brändes av engelsmännen i 1812 år krig?

Politik är till för att underlätta för den stora massan, den hjälper kanske inte den enskilda han/hon på samma sätt, men om man utnyttjar politiken för såna här kampanjer undrar jag hur det är ställt med de som vill bli valda. Helgar verkligen ändamålen medlen hela tiden? Eller är det den amerikanska populationen som älskar sånt här? Är det är ett skådespel som alla röstande är aktiva statister i? Om så är fallet gör reglerna kring vem som får rösta och smutskastningen att allt färre röstar i de amerikanska valen. Det handlar säkerligen inte på att folk är trötta på demokratin utan på USAs tolkning av densamma.

Åter till mitt vardagsrum. Det är lätt för mej att sitta här och raljera över hur politiken förs i ett annat land. Jag gillar inte hur den först i mitt land heller. Jag ogillar mina gardiner också. Dags att byta...

Förresten, varför bär inte kandidater vitt?

"Driva flygbolag = det bästa sättet att bli miljonär för den som redan har miljarder"

Populära inlägg