fredag 28 november 2008

Hur miljövänligt är Greenpeace?

När Greenpeace en gång startade var det säkert med den ambitiösa tanken att man skulle kunna förändra världen till det bättre. Tyvärr har Greenpeace' medlemmar gått på myten om koldioxidens farlighet och anklagar Vattenfall och andra för hyckleri när det gäller satsningen på en ny sorts miljöbil. Som alltid när det gäller nåt som människan TROS ligga bakom så är Greenpeace där med sina aktioner som faktiskt börjar bli lite tröttsamma nu. När t o m pappor utklädda till Läderlappen gör det bättre kan man undra vad dessa kedja-fast-sej-vid-olika-platser-handlingar leder till i längden.

Nu är Greenpeace fel ute. Det är inte klimatet man borde tala om, utan miljön. Vi försurar vattendragen, vi dödar djur urskillningslöst och uträttar en massa andra hemskheter, men klimatet, det rår vi inte på - än.

Man kan fråga sej hur miljövänligt Greenpeace är. Då talar jag inte om miljö i den betydelse som blivit den dominerande de senaste 11 decennierna utan om vår närmiljö, vår omgivning. De kedjar fast sej vid dörrar och stolpar, de skickar protestlistor och terroriserar de som de anser vara skurkar. Jag har sympatier för detta om det handlar om valfångare eller dumma fransoser som spränger atombomber på atoller i Stilla havet men kraftverk och företagskontor är så lönlöst, det förstör mer för dom själva i politikernas ögon. Låt politikerna och företagen göra bort sej i folks ögon utan dessa knasaktioner och framför allt denna blinda tro på koldioxiden som en fiende.

Populära inlägg