tisdag 24 augusti 2010

Minst fem planeter funna kring sollik stjärna

Så här tänker sej en konstnär att det kan se ut från en av planeterna mot stjärnan HD 10180.

Stjärnan HD 10180 har studerats av teleskopet HARPS en längre tid och idag 24 augusti presenterades så resultaten av den undersökningen. Sju planeter (två av dessa är man än så länge osäker på) har hittats cirklande runt den här stjärnan. Detta ska bli intressant att följa. Stjärnan finns på 127 ljusårs avstånd från oss i konstellationen Hydrus, även kallad Lilla vattenormen.

Diskussioner kring solsystemet - Del fyra: Radioaktiv nedbrytning är möjligen kopplad till solens protuberanser


Vi har rätt länge känt till att instabila isotoper bryts ner med tiden till andra mer stabila ämnen. T ex kan man genom detta mäta hur lång tid det gått sen någon levde genom att mäta kol-14-isotopens nedbrytning eller sönderfall till kväve-14. Den här upptäckten gjordes av fransmannen Henri Becquerel 1896 och det är takten per sekund och styrkan på detta sönderfall som fått namn efter honom. Nu visar det sej att denna nedbrytning av radioaktivt material på nåt sätt är kopplad till solens utkastande av materia i form av s k flares eller protuberanser. Det tycks som om solen påverkar takten på sönderfallet genom dessa flares och framför allt innehållet i dom, diverse partiklar som kan påskynda eller sakta ner nedbrytningen. Neutriner tycks spela en roll här men man är osäker på vilken. Framtiden får visa på vad som gäller. Man tror sej kunna få det lättare att förutse solutbrott i framtiden så astronauter och andra -nauter i rymden kan skydda sej mot den radioaktivitet solen skickar ut.

Putin vågar gå emot klimatströmmen

Vladimir Putin, klimatrealisternas nye hjälte?

Rysslands premiärminister, Vladimir Putin, vågar säga det få andra politiker vågar säga, nämligen att vi människor INTE påverkar jordens klimat. Det var vid ett besök vid en forskningsstation vid floden Lenas mynning i Norra Ishavet som Putin efter en föreläsning om jordens historia i detta område sade att temperaturen steg kraftigt efter istidens slut helt utan människans hjälp och att detta fortsätter än idag.

Artikeln DN skriver innehåller dock mot slutet det vanliga dravlet om att människan visst är en ohyra som förstör, bla bla bla. Vi har hört den skivan till leda. Om de skulle ta å undersöka det utgivna forskningsmaterialet på området skulle de finna att de flesta forskare inte skriver under på AGW-hypotesen.  Putin har insett att vi inte påverkar nåt vädermönster. Det är dags att ta itu med riktiga problem istället.

PS missa inte Jonny Fagerströms och Marian Radetskis debattinlägg om vindkraftens stora problem, nämligen att den är miljöfarlig och oekonomisk.

James Cameron, hycklarnas konung

Så här ska James Cameron jobba, inte hålla på med pladder om saker som han sen inte vill stå för.

James Cameron, filmregissören bakom Terminator, Avatar och andra filmer, borde nog hålla sej till att enbart säga bryt och börja (på sitt eget språk förstås) för att hålla på att utmana folk till en offentlig debatt om klimatet och sen hoppa av i sista stund är inget som utmärker en speciellt smart människa. Han gjorde just detta för en tid sen. Han utmanade tre personer som är skeptiskt inställda till hypotesen att vi människor påverkar klimatet och ändrade sej i sista stund. Debatten skulle äga rum vid ett tvärvetenskaplig symposium i Aspen, Colorado den 22 augusti. En av de utmanade, vetenskapsjournalisten Marc Morano, fick istället hålla ett föredrag på egen hand. Ett föredrag som enligt Morano hölls inför en ganska fientlig publik som inte ville höra hans åsikter och blandade ihop koldioxid och kolmonoxid.

Nej, Hollywoodmänniskor ska man inte lyssna på vad de säger utanför sitt specialområde. De klarar helt enkelt inte av den verkliga världen. Låt oss hoppas att anledningen till Camerons avhopp antingen berodde på att han insåg att han inte kunde vinna en sån debatt eller att han läste på lite om hur vår planet fungerar och drog sej ur för att han såg hur verkligheten fungerar. Sen om han förstår den är en annan femma.

Populära inlägg