tisdag 4 augusti 2009

Angående upphovsrätt och material från min blogg

För några dagar sen skrev jag ett blogginlägg om klimattramset kring mötet i Köpenhamn i December. En läsare frågade om han fick kopiera det och hänvisa till på sin blogg. Det fick han så gärna göra och jag ska nu förklara varför jag inte har nåt emot att andra hänvisar eller kopierar mina verk.

För det första är jag inte intresserad av att tjäna pengar på det jag skriver här, även om jag i framtiden planerar att finjustera det jag skriver och eventuellt göra nåt tryckt alster av det, och eventuella pengar för sponsring är bara en bonus.

För det andra gillar jag uppmärksamhet kring det jag skriver om och reaktioner på det jag skriver. Debatt kring det jag skriver är inte så intressant utan jag gillar helt enkelt att få en reaktion.

För det tredje är jag av den åsikten att upphovsrätten endast sträcker sej till att folk talar om att det är jag som skrivit, tagit fotot etc. När jag dör har jag inte nån nytta av det, ingen annan heller och således ska mina efterlevande inte heller få använda mitt material att tjäna pengar på. Att bilda bolag för att behålla och försvara döda upphovsrättsinnehavares materials användande är bara girighet. De efterlevande har i mitt tycke inte rätt till något annat än själva ägandet av materialet.

Så, använd mitt material här fritt, bara du talar om vem som skapat det.

UPPDATERING 090805: Fler skriver om detta och det är rätt intressant att vi är inne på samma tankar.

Populära inlägg