måndag 19 augusti 2013

Mänskliga rättigheter - betyder de något i dagens samhälle?

Att vilja veta vad andra har för sej utan att själv åka fast för det är en gammal "sysselsättning" som har sin grund i det gamla jägarsamhället. Förmodligen fanns det grupper som enbart spionerade på andra för att stjäla deras byte - med våld om så krävdes. Spioner och underrättelsetjänster är således den feges utväg ur en situation. Det kallas nyfikenhet och att vara nyfiken i en strut är ett gammalt uttryck för en som kollar så mycket på en viss sak att han/hon inte märker att man blivit ertappad.

När nu USAs underrättelsetjänst med Storbritanniens dito, som de facto är amerikanernas bryte, uppför sej som de blivit ertappade med fingrarna i kakburken är det inte så konstigt att de uppför sej som förnärmade skolbarn och ger sej på journalister som haft ytlig kontakt med Edward Snowden, bara för att han vågat visa världen hur ohederliga våra säkerhetstjänster är.

Varför har brott mot de mänskliga rättigheterna blivit lag i så många länder? Att hålla någon mot dennes vilja bara för att man misstänker samröre med misshagliga personer är inte tillåtet för polisen, som ju ska vara vår garant för lag ordning, men i och med dessa lagar som tillåter säkerhetstjänster ställa den ordningen på sitt huvud urholkas ju skillnaderna mellan skurk och hederlig. I agenternas och politikernas ögon blir vi alla skurkar vilket inte hjälper vår uppfattning om dom nåt vidare heller.
Förhör och intervjuer är en sak, de kan utföras på neutral mark med personer av intresse för en utredning inom tidsramen för högst 30 minuter eller så, men att tvinga dom att stanna kvar under hot om arrest i flera timmar är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Jag undrar vilka kriminella jurister som gjort tolkningen att det nog går för sej att göra så. De är nog av den typen som säljer sina tjänster till vem som helst för en dryg penning.

De mänskliga rättigheterna verkar vara åsidosatta i säkerhetens namn men även på andra områden får man uppfattningen att det inte är så mycket bevänt med behandlingen av oss vanliga dödliga. Inte undra på att vissa människors respekt för ordningsmakten har urholkats.

Sicka människor det finns, va?
"You don't know a woman until you've met her in court."

Populära inlägg