torsdag 3 maj 2012

Vetenskapshörnan: Ötzi på tapeten igen

Så här tror man Ötzi såg ut i slutet av sitt liv, tärd av ett långt liv i och kring Alperna. 

Ötzi, mannen som levde i Alperna för 5300 år sen, är intressant igen. Nu handlar det om hans blod. Det visar sej nämligen vid en analys att han tycks ha levt ett litet tag efter han blivit skjuten i ryggen, höger skuldra för att vara exakt. Sen tycks någon eller några ha klubbat ihjäl och lämnat honom där uppe på Similauns sluttningar. Men inte innan han själv dödat eller skadat minst tre andra personer i strid.

Lite mer har avslöjats om honom sen jag sist skrev om honom. Han var laktosintolerant, hade anlag för åderförkalkning och hans mitokondrie-DNA visar liksom hans Y-kromosom-DNA att hans närmaste släktingar av idag finns på Sardinien och Korsika. Han tycks alltså ha hört till en grupp människor som under perioden efter hans död fram till historisk tid mer eller mindre kördes bort från Alpregionen och trakten däromkring.

Tänk om de hade haft ett skriftspråk så man hade kunnat utröna vad som egentligen kan ha hänt. Som det är nu fördes väl inte historien om mannen som dog på berget vidare till de andra som bosatte sej här. Som tur är har vi vetenskapen som åtminstone hittar nya saker om honom varje år.
"Alla vill tillbaka till naturen, bara de slipper gå till fots."

Populära inlägg