tisdag 3 april 2012

Vetenskapshörnan: När är kvicksilver farligt?


Willis Eschenbach, skribent på Anthony Watts blogg, har skrivit en intressant liten essä om kvicksilver och dess förekomst i naturen. Det visar sej nämligen att kvicksilver finns i två former i atmosfären och att båda dessa förekommer i markerna från början såväl som genom mänskliga utsläpp, båda de facto naturliga. Det mesta kvicksilvret verkar komma från haven eller genom utfällningar ur bergen, om man får tro den här artikeln.

Människans utsläpp verkar likt det övriga kvicksilvret hamna i marken till slut. Hur man skiljer dom olika sorterna åt vet jag inte men det finns säkert metoder för detta. Själva metallen kvicksilver är nog så farlig men det är tydligen när den förekommer i "fel" sammanhang som den blir rejält farlig. Alltså när den tas upp i en levande organism som sen äts av andra organismer och så vidare. Koncentrationen blir större ju högre upp i näringskedjan vi kommer. Värst blir det för asätarna.

Så vad kan vi göra för att hindra koncentrationen av kvicksilver? Av den här artikeln att döma inte mycket för även om vi människor minskar våra utsläpp gör inte resten av naturen det och vi kan inte hindra den.



"Att uppleva den eviga kärleken tar inte lång tid."

Populära inlägg