lördag 5 januari 2013

Fem fantastiska fakta

Idag ska jag inte vara elak, arrogant eller ens komma med en åsikt. Det är rena fakta som gäller idag. Det är på gränsen till onödigt vetande. Det är lite överlägsenhet i det hela förstås men jag tänker inte rida in på någon käpphäst idag. Allt jag presenterar här kan kollas var som helst på internet eller i böcker. Inte allt är av typen "Huvudstaden i bla bla bla är bla bla bla" utan det kan vara rena konstateranden.

Ok, dags att presentera vetandet:

1. Jordens atmosfär består till ca 1 % av argon, vilket är en ädelgas och som bildas genom radioaktivt sönderfall av metallen kalium i form av isotopen kalium-40.

2. 1971 utkom en biografi om Benito Mussolini, hans uppgång och fall som ledare för fascisterna i Italien. Bokens titel var "Duce!" och den utkom på svenska 1972. Författare var Richard Collier.

3. Snöflingor kan se ut i stort sett vad som helst från en nål till den klassiska blomliknande kristallen. En typisk form är en kvadrat, en annan är en rektangel. Det beror helt på hur förhållandena är uppe i luften när snön bildas. Är det extra fuktigt, är det lite torrare, finns det varmare luft i närheten osv.

4. Europas högsta berg är en vulkan, Elbrus. Det når 5642 meter över havet och ingår i bergskedjan Kaukasus. Det ligger i Ryssland och hela bergskedjan delas mellan Ryssland, Azerbajdzjan och Georgien.

5. Väldigt onödigt vetande: Det sitter ett kort inkilat mellan sidorna till en gammal Gula sidorna i en av mina bokhyllor. Det är ett klöver dam-kort och på dess andra sida syns en björn. Katalogen är från 2010 och borde ha slängts för länge sen. Varför kortet har hamnat där vet jag inte men det är kul att komma med en form av vetande som inte direkt har betydelse för världen alls."En bokälskare går aldrig till sängs ensam."

Populära inlägg