tisdag 3 juli 2012

Dagens foto

En svala gör ingen sommar, heter det i det trista ordstävet så här är minst fyra svalor, om du kan se dom:Biologiskt sett är det dock inga svalor utan tornseglare, en helt annan fågelfamilj som bara råkar se ut som svalor."Det är bättre att bli citerad än att vara ärlig"

Vetenskapshörnan: En fjäder i hatten för de utdöda reptilerna

Befjädrade dinosaurier i forntiden. Bild från Phys.org

Troligtvis hade alla dinosaurier någon form av befjädring eller fjun. Den konklusionen gör tyska forskare efter ett fynd i ett kalkbrott i Bayern. Fjädrarna ska enligt tanken, som först lanserades på 1960-talet i sin moderna form av amerikanen John Ostrom, ha kommit till för att lättare bevara kroppstemperaturen och i ett senare läge även för att signalera status inom en flock. Flygförmågan kom som en sidoeffekt bland de mindre dinosaurierna och ju mer de gled och sen flaxade desto mer utvecklades de till dagens fåglar.


Modern dinosaurie.
Egentligen är det ju fullt logiskt att dinosaurierna skulle ha haft fjädrar om man betänker de platser de bebodde och den tid de levde i. Det var en omväxlade tid, från tidigaste Trias över Jura till Krita, en period på över 140 miljoner år. Temperaturerna sjönk och steg, kontinenterna möttes och gled isär. De flesta andra djur i deras storlek hade ju nån form av beklädnad och har fortsatt ha det. Krokodiler är ett undantag men de är mer vattenlevande och det är inte många vattenlevande djur som har omvandlat hornet i kroppen till dun, fjädrar eller päls. De började troligtvis kala som alla andra, kala i så mån att deras hud var ett överlappande täcke av bitar likt vår hud eller dagens ödlor. Snart omvandlades dock hornet i huden till dun, senare fjädrar för att kunna klara av skillnaderna i temperatur. Kanske var det fjädrarna som som gjorde att dinosaurierna överlevde där andra dog ut. Däggdjuren tog en liknande väg men fick hålla sej i bakgrunden ända tills dinosaurierna, de stora alltså, dog ut strax efter övergången till Tertiär för 65 miljoner år sen.

De stora dog ut som en följd av sjukdomar, konkurrens och det stora nedslaget för 65 miljoner år sen blev nådastöten för de som händelsevis hade blivit kvar. Efter sej lämnade de en värld där däggdjuren och de mindre dinosaurierna, fåglarna, tog över alla nischer i faunan. Fjädrarna behöll de för det var bästa sättet för dom att överleva på.

"- Hur många surrealister behövs för att skruva i en glödlampa?
-  Fisk"

Dagens garv: Madonnas ljudanläggning i bilolycka

Madonna må vara en stor artist (enligt henne själv och hennes fans, inga andra!) men naturlagarna rår hon inte på. Hennes ljudanläggning ligger i skrivande stund i en vält lastbil på E6 utanför Göteborg. En person har förts till sjukhus efter olyckan. Vi får hoppas att denna person inte är allvarligt skadad. Vad gäller artistens grejer får hon väl skaffa nytt. Det finns säkert nån som ställer upp i fall den tillgängliga materielen är alltför tilltufsad. Madonnas musik fungerar väl rätt bra genom de små högtalare som finns i dagens butiker. Mer behövs inte för henne. Kvalitetsgrejer är bortkastade på en sån som Madonna...
"Liten flicka till skotte som spelar säckpipa: Om ni släpper den, kanske den slutar skrika."

Populära inlägg