torsdag 29 maj 2014

Koldioxidregleringen har lett till ökad försurning i städerna

Kära miljöflummare!

Läs detta inlägg på Watts up with that och begrunda er syn på regleringen av koldioxid. Det är nämligen så att när man införde dieseldrivna fordon, som har mindre utsläpp av just koldioxid, i London ökade utsläppen av direkt farliga partiklar och eftersom London ligger i en dal med North och South Downs omkring sej stannar luften här och det blir smog av det hela. Det finns en risk för att händelserna från början av 1950-talet, då många dog av smog, upprepas. Kanske är det redan här. Nästan 3600 invånare i London misstänks ha dött 2010 sen den nya koldioxidpolicyn infördes.

Här i Sverige är Göteborg i en liknande situation, en stad vid havet inklämd i en smal dalgång med berg som får luften att stanna till under långa tidsperioder. Etter värre måste det vara för Mexico City, som ligger på en höglandsslätt med ännu högre berg omkring. Los Angeles är i samma situation som Göteborg. Kanske detta är nog för att införa körförbud för privatbilism i de större städernas centrala delar. Fast då får vi faktiskt samtidigt införa gratis kollektivtrafik, med privata aktörer som alternativ. Kommunerna tror jag inte klarar av detta själva.

Så, nu har jag tagit upp eran tid. Gå tillbaka till er fantasivärld med regleringar av industrierna och avlyssningar av oliktänkande som ni så mycket omhuldar. Ni verkar ju älska kvävedioxid, denna gas som orsakar bronkit och kan ge astma. Kanske ni kan göra nån nytta nån gång, genom att bidra till att sänka halterna av gaser som faktiskt är farliga för miljön."Gauve Maria"

Utomjordingar - finns dom?

Inspirerad av senaste avsnittet av Kobra på SVT tänkte jag i all korthet diskutera utomjordingar och det som detta ords omnämnande för med sej. Talar man om att man tror på utomjordingar och att man har träffat dom blir många omkring en inte bara skeptiska utan också börjar förlöjliga en. Därför är det tur att jag inte träffat några utomjordingar, även om en hel människor jag mött i mina dar är för otroliga för att vara sanna. Men jag tror på intelligent liv på andra planeter. Nu är det så här att väldigt få av de planeter vi har hittat med hjälp av rymdteleskop och andra sökmetoder har uppnått den ålder som krävs för att livet ska ha kunnat utvecklas till vad vi kallar kulturer. Vår planet är nästan fem miljarder år och det har tagit livet här närmare fyra miljarder år att utveckla oss.

Det krävs nog åtminstone ett par miljarder års utveckling för att komma till samma nivå som vi har uppnått. Så om det finns liv bland de ca 3000 planeterna vi har upptäckt hittills i vår relativa närhet har detta liv på sin höjd kravlat upp på land eller ens det. Några utomjordingar som är avancerade nog att besöka oss och ändå bara träffar enskilda människor tror jag inte på. De skulle i så fall gjort som vi gör nu, skicka signaler om att de finns där och sen vänta på svar. När de fått svar skulle de bege sej ut i den riktningen svaret kommer ifrån, förutsatt att de har interstellär kapacitet i sina farkoster. Sen skulle de ge sej till känna för hela världen med sina farkoster. Inte bara smyga omkring. Jag kan förstås tänka mej diskret övervakning men på säkert avstånd då vi redan kan upptäcka saker i vår närhet.

Erövring, avståndstagande eller vänliga kontakter beror på sinnelaget hos de som styr. Skulle alla deras länder ligga bakom endera aktionen? Har de stöd hos de styrande? Många gånger när utomjordingar skildras i filmer och TV-serier utgår man, förmodligen för enkelhetens skull, från att det bara finns ett enda land med samma sorts människor på en hel planet. För egen del tror jag att det finns minst lika många länder som här på jorden om det finns en avancerad kultur på en annan planet. De har säkert utvecklats åt samma håll som vi har gjort, med alla fel och fördelar. Hur ser då dessa ut? Jag skulle tro att de är bipedala (tvåbenta med ett fint ord), har ett stort huvud, har fem långa fingrar på sina händer och är finlemmade som vi är.

Ja, jag tror de ser ungefär som vi gör. Det är vad jag tror är det bästa utseendet för att skapa avancerade kulturer på. En fyrbent varelse har helt enkelt inte samma förutsättningar att skapa såna här saker. Det finns smarta fyrbenta men de kan inte gripa om saker som vi kan. Så det finns många saker att tänka på om vi ska hitta avancerade kulturer ute bland stjärnorna. Så har vi det där med krig. Har de kunnat bevara sin kultur utan att spränga sej åt häcklefjäll? Det får vi kanske aldrig veta. Vad vi vet är att vi i vårt sökande efter intelligent liv i rymden har missat en sak. Finns det intelligent liv på vår egen planet?
"What's so civil about war, anyway?"

Populära inlägg