fredag 2 mars 2012

Mobiltillverkarna luras med megapixlar


Rubriken är ett påstående jag har fått från folk som kan det där med bildkvalitet och även genom personlig erfarenhet. Men det är inte bara tillverkare av mobiltelefoner som luras. Kameratillverkare gör det också, framför allt när det gäller kompaktkameror. Det som betyder nåt är sensorn som tar emot ljuset. Precis som i ett teleskop eller en analog kamera är det viktigt att denna sensor är så stor som möjligt.

Det är därför jag är ute efter en systemkamera, vilken som helst. En sådan, t o m den billigaste och/eller förment sämsta kameran, är bättre än vilken inbyggd kamera i en mobil som helst. Visst, man kan få ordinära bilder med ganska bra bildkvalitet i en modern mobil eller kompaktkamera, men vill man ha riktigt bra kvalitet vid sämre ljus eller om motivet rör på sej extra mycket måste man välja en systemkamera. Det finns inte utrymme för kompromisser.

Mer än en gång har jag blivit besviken på bilder jag själv tagit och som sett normala ut på håll men som vid närmare inspektion varit oskarpa och med fokus på allt istället för enbart motivet. De bilder jag lägger ut varje söndag är tagna med kompaktkameror och långzoomare. Bilderna ser bra ut på håll men vid en närmare titt ser man bristerna i kamerorna. En mobils inbyggda kamera är ännu sämre..Bilderna ser bra ut på visst avstånd men på nära håll ser man alla kompromisser som gjorts för att få det att se bra ut. Framför allt hur komprimerat allt är och färgåtergivningen är ofta rena skämtet.

Så gör dej en tjänst, gör som jag tänker göra, och köp en systemkamera om du vill ha bra bilder för utskrift.
"Den som gifter sej med konsten får kritikerna till svärmor"

Populära inlägg