tisdag 27 mars 2012

Kamerahörnan: historien bakom ett fotografi


Året är 1986. Platsen är Skurups järnvägsstation. Närmare bestämt perrongen precis framför. Vid densamma har Y1 1340 stannat på sin väg mot Malmö. Det är av kläderna att döma på de personer som syns i bilden rätt varmt och alla, även stinsen, har ledig klädsel. Järnvägen mellan Ystad och Malmö är vid denna tid ännu inte elektrifierad, det skulle dröja tio år innan så skedde, så trafiken sköts av dessa Y1:or samt de stora, bullriga och samtidigt väldigt charmiga kolosserna Y3, även kallade kameler, alla dessa alltså med diesel.

Den här bilden är tagen med en Kodak disckamera vars bilder inte blev speciellt bra. Därför är en modern skanner väldigt välkommen eftersom en sådan mer eller mindre har blåst in nytt liv i det här gamla fotot. Färgerna är bra bevarade, speciellt på motorvagnen. Vad gäller innehållet i bilden kan man förundras över hur lite som ändrats i världen på dryga 25 års tid. Människorna ser likadana ut, rör sej på samma vis och gör samma saker. Jag undrar bara vad dessa människor på bilden gör nu för tiden. Stinsen drogs in 1990 när Skurups station fick fjärrblockering och en hållplats mindre än 50 meter åt väster byggdes på vardera sidan om två då nybyggda spår. Sen tillkom elektrifieringen 1996.

Kvinnan i gult, vad gör hon idag? Samma sak med kvinnan med den lilla flickan och de andra som syns i bilden. För övrigt, Malmö ligger i riktning mot bildens vänstra kant.



"Järnvägsarbetare måste vara satans lata. Dom står ju alltid och hänger när man åker förbi."



Populära inlägg