söndag 20 januari 2013

Bildsöndag

Lite foton. Behöver jag säga mer?"Vad är en sportdåre?"


Lite om arbetslösheten

En röst från arbetsmarknadsåtgärdernas djup.

Nike Markelius kan ju göra sin röst hörd eftersom hon har kunskap till det. Men hur ska de som inte kan göra sina röster hörda lika bra kunna få fram sitt budskap? Hennes egen term, inkomstlös, stämmer nog bättre in eftersom inte alla som söker jobb faktiskt är arbetslösa. De saknar dock medel och möjligheter att omsätta sin verksamhet i pengar, av olika skäl. Jag hoppas förstås att Nike kan föra allas talan.

Detta är ett stort ämne, väldigt stort. Jag har själv personlig erfarenhet av den här lukrativa marknaden som hela alltet bakom arbetslösheten har blivit. Det verkar finnas folk som tjänar pengar på att låta oss gå sysslolösa på diverse ersättningar från FK, sen skriva in oss i arbetslöshetssystemet där vi blir anvisade en plats som inte alltid passar oss. Det blir billigare att ha oss om vi gått en vända inom försäkringssystemet först innan vi ställs till arbetsmarknadens förfogande.

Jag tänker inte lägga nån speciell politisk ton på min ingress, annan än den att politiker och byråkrater älskar att fippla med saker de inte riktigt förstår alla gånger. Det är inget sällskapsspel de spelar där pjäserna lydigt låter sej föras fram och tillbaka. Det är verkligheten, med individer som har olika färdigheter och fallenheter. Men i dessas ögon är vi alla myror som ska arbeta oavsett om vi klarar av jobbet eller ej. Vem märker om en myra dör?

Och ja, tonen i de brev jag också fått från Arbetsförmedlingen har varit förtäckt hotfull. "Gör som vi säger annars blir det synd om dej". Jag tror inte de menar väl. Den enskilde individen hör inte hemma i det här systemet, ännu mindre individualister. Det är bara att bita ihop och bearbeta systemet inifrån. Nu har jag fått ett arbete men jag ger inte upp kritiken av AFs verksamhet för det. Den är inte perfekt, speciellt inte eftersom den inte ger utrymme för individen. Jag förstår att de bara gör vad de är tillsagda att göra men regler är inte bara till för att följas, de ska tolkas också utifrån samhällets och individens behov."Datorer gör det enklare att göra en massa saker, men de flesta saker de förenklar behövs inte göras alls."

Populära inlägg