fredag 10 maj 2013

400

På vulkanen Mauna Loas sida finns ett observatorium tillägnat studierna av halterna av koldioxid i vår atmosfär. Jag förstår inte varför man placerar ett sånt observatorium där så nära Mauna Loas egen krater och dess väldigt aktiva granne Kilauea. Framför allt som vulkaner är en mycket stor källa till utsläpp av koldioxid. Mängderna koldioxid från speciellt Kilauea måste då och då vara rätt stora men forskarna kan väl sålla bort dessa ur statistiken så de kan få en rätt bra och jämn siffra att presentera för sina uppdragsgivare.

Nyligen uppmättes 400 ppm (engelska: parts per million = miljondelar) i atmosfären av denna spårgas vi kallar koldioxid. Så mycket är det ett tag sen man uppmätte. Vad det beror på kan man diskutera till döddagar men en god gissning är de naturliga svängningarna i haven och andra som släpper ut denna restprodukt. Det hindrar dock inte alarmisterna från att gå igång på alla cylindrar.

Bild från Wattsupwiththat.com
När kommer siffran 400 att tas upp i svenska tidningar, tro? SVT har hittat "nyheten" i alla fall."Det finns en mörk vrå i varje hem"

"Maximal feedback och återkoppling"


Så sade undervisningsansvarige ministern Jan Björklund om de teser och tankar han tagit intryck av från Finland där man skapat en sorts lärlingsutbildningar för lärarstuderande. Kanske dags att sätta major Björklund på skolbänken för detta uttalande? Inte bara för att han använde en anglicism utan också en tautologi. Orden betyder ju samma sak!"Att inte bry sej om är värre än att inte förstå"

Fångarnas kör

Vad får en del människor att kidnappa andra? I det uppmärksammade fallet från USA togs tre kvinnor oberoende av varandra och hölls i en sorts fängelsehåla i ca tio år innan de lyckades fly och den som höll dom fångna åkt fast. Men det är ju ingen isolerad händelse. Det har hänt många gånger förut och kanske kommer det att hända igen. Nu är i alla fall en av alla dessa knasbollar fast och borgen lär han aldrig kunna betala, speciellt inte om ett mordåtal tillkommer.

Jag tror mej förstå hur det kommer sej att ingen i grannskapet förstod vad som hände under de tio åren. Man tror andra om gott om man själv är av god natur och udda beteenden hos andra sållas bort av hjärnan. Det är först i efterhand som dessa beteenden kommer fram i ens minnesbilder. Så den som frågar sej varför ingen reagerade så beror det på detta, i kombination med att förövaren varit duktig på att dölja sina spår, ända tills nu.

Men inget varar för evigt, allra minst kidnappningar och andra dumheter. Om jag får komma med ett råd så är det att vi borde ge akt på förändringar i beteendet hos de vi känner, kompisar såväl som ytliga bekanta. Inte så att vi ska bevaka varandra som hökar eller ens vara misstänksamma gentemot andra, utan mer fundera över om förändringen är till det bättre eller sämre. Så kasta ett getöga omkring dej..."I'm gonna join
A sentimental institution
I'm gonna pack
Pack all my little old blues away
"

Populära inlägg