fredag 13 september 2013

13

Sen många hundra år tillbaka har talet 13 varit ett tecken på otur i stora delar av Europa. Framför allt är det väl det faktum att en bland vanligt folk populär rörelse, Tempelherreorden, slogs i spillror fredagen den 13 oktober 1307 då Filip IV av Frankrike såg till att göra sej av med alla sina skulder genom att genomföra en landsomfattande räd mot tempelriddarnas slott runtom i landet. Det finns fler exempel på händelser genom historien som utspelat sej detta datum, men just den här räden är det jag kommer ihåg mest.

Genom tiderna har filmer, böcker, låtar och tidningsartiklar om fredagen den trettonde skapats med blandat resultat. Mycket blandat resultat. Därför är det humoristiskt att se vilka slumpens skördar kan bli på en sån här dag. Humorn är vår bästa väg bort från skrockens värld. Dessutom, 13 är bara en siffra som alla andra. Talmystik och andra knasiga sammanträffanden är sånt vi ska förpassa till sagornas värld. Sånt vi skrämmer barnen med innan de somnar. Men för rationella individer är detta inget att bry sej om, annat än som kuriosa.


Till sist, varför inte hjälpa Barack Obama starta tredje världskriget?

"The reason I talk to myself is because I’m the only one whose answers I accept"

Den nakna kroppen och vårt samhälle

Vad gör det om en person vill visa sin nakna kropp för andra? Egentligen inte ett dugg. Det är upp till den personen om han/hon vill frysa ihjäl om bara mässingen visas vid Nordpolen eller i Antarktis, eller dö av värmeslag i öknar och halvöknar vid vändkretsarna. Det är bara moralpaniken i vissa länder som sätter stopp för mer visande av hud. För ju mer man sätter stopp för visande av den nakna kroppen, desto mer fördomsfullt gentemot samma kropp blir vårt samhälle.

Sverige är av tradition inget speciellt inskränkt samhälle på den här punkten så varför tidningarna behöver leka USA vet jag inte. Likt Marie "Emma" Andersson tänker jag inte klicka på den länk som går till musikvideon där sångerskan Miley Cyrus visar sej naken. Det behövs inte. Vi vet nog hur hon ser ut ändå och hon får göra precis vad hon vill, hon är ju vuxen. Vad hon gör i videon är kanske strongt gjort i USA, där fördomarna mot den nakna kroppen är så stora och tokiga att allt mer än en urringning räknas som porr, men här i Sverige är det bara ännu en kulturell gärning i mängden - vilket det ju förstås egentligen är även i USA. Det finns tänkande människor där över också så jag är kanske fördomsfull mot USA som helhet.

Synd bara att de fördomsfulla och trångsynta håller på att vinna (just nu, det kan vända!) i den här världen. Räcker det inte med religiösa tokerier inom kristendom och islam gentemot den mänskliga kroppen, måste även samhället i stort vara lika fördomsfullt? Men det är kanske inte så konstigt, vi lever fortfarande i en värld där religiösa värderingar genomsyrar vårt tänkande, för även om samhället vi lever kallar sej sekulärt så innebär det samtidigt att de gamla, mossiga religiösa tankarna fortfarande får "guida" oss i vårt sätt att resonera.

Exempel på detta är då vi använder rent religiösa sätt att tillämpa straff på. Vår instinkt när ett barn skadas är ju att skydda och vårda det men även att oskadliggöra den eller det som skadat barnet. I det fallet har vi fått en extra straffande dimension, vi ska till varje pris göra mot anfallaren vad anfallaren gjorde mot oss. Hammurabi hette han som först lät skriva dessa tankar i lagtext. Fortfarande lever vissa folkgrupper under dessa lagar, tyvärr. Även våra förment civiliserade lagar är genomsyrade av religiöst tänkande, i sån mån att den moral som står skriven i lagböckerna är mer religiös än sekulär. Ta frågan om fildelning som ett exempel.

Skiv- och filmbolagen kände sej förfördelade av fildelningen på nätet och krävde kompensation av de som utförde fildelningen. Man tog första bästa kända "distributör" och menade att de var ansvariga för att fildelningen fick fortgå. Nog blev det straff man från samhällets sida utdömde hårt alltid. Det var i samma anda som Hammurabi, så även som senare texter av religiös karaktär föreskriver (bibeln, koranen etc). Man menade från samhällets sida att enda möjliga kompensationen (förutom förvaringsstraffet) var att de man tyckte var skyldiga måste betala flera gånger mer än det påstådda ingreppet i upphovsrätten ska ha kostat.

Men de religiösa principerna kommer som sagt ännu tydligare fram när den mänskliga kroppen kommer på tal. Ingen företeelse är så omgärdad av fördomar och förmaningar som våra kroppar. Miley Cyrus får finna sej i att hennes dans i födelsedagskostymen är en sensation och ger upphov till skandal för dom som inte är vana vid att se en naken kvinna. Eller kanske är det så att dom inte vill se henne naken just för att dom ser i henne nåt oskuldsfullt som inte får förstöras. Vad jag förstått så har fröken Cyrus haft en egen TV-serie där hon spelade just en oskuldsfull flicka. Men det var då och nu är nu. Hon är en ung vuxen kvinna som vill leka rommen av sej innan hon förhoppningsvis blir vuxen på allvar. Låt henne, och andra med henne, göra det. Så länge ingen tar fysisk skada av det hon gör ser jag inget hinder i det hon gör."Allt ditt är mitt och allt mitt ska du ge fan i"

Populära inlägg