söndag 5 maj 2013

Fotosalongen: Molnfotografering

Molnfotografi tror jag många ägnar sej åt lite då och då. Det är en givande gren inom fotografikonsten och med rätt vinkel, rätt ljus och rätt sorts moln kan man få till ett riktigt konstverk. Jag har fått till en del bra bilder tycker jag själv. De här t ex:


Jag är förstås inte ensam om molnfotografi. Synd att en del ser ner på denna konst. En del har inga känslor för skillnader i konstpreferenser."Damned if he hasn't fallen asleep"

Mer sånt, Karin, mer sånt!

När Karin Bojs lägger klimatdravlet åt sidan blir hon som vetenskaplig journalist riktigt läsbar. Nu handlar det om förståelsen att DNA från en kromosom hamnar på en annan kromosom, bitarna byter plats med varandra, vilket orsakar cancertumörer och leukemier av olika slag i våra kroppar. Det var genetikern Janet Rowley som först såg detta samband. Det är kanske dags att hon får Nobelpriset i medicin eller fysiologi för denna upptäckt? Hon har fått alla andra priser som kan fås inom detta område.

Vad jag dock saknar i artikeln är varför DNA från en kromosom helt plötsligt hamnar på ett annat ställe och följaktligen utlöser den närmast okontrollerade celltillväxten i kroppen. Det är nog nästa steg i förståelsen, om inte jag har missat nåt nånstans. För det artikeln tar upp är mer en fortsättning på hur man diagnosticerar och behandlar cancer. Förmodligen är det som alltid en kombination av det vi äter, den släkt vi tillhör och vad vi i övrigt gör med våra kroppar som är orsaken till att dessa genförändringar äger rum."Nationalism är en barnsjukdom. Den är mänsklighetens mässling."

Det kommunala självstyret bör naggas i kanten

Den så kallade kommunreformen av år 1971 som ledde till de kommuner vi har idag ser verkligen ut att vara en alldeles för gammal politisk organisation. Det är dags att vi omorganiserar dessa regioner. De har utvecklats till små kungariken där de styrande får fortsätta sitt styre därför att de har så många som gillar dom personligen, vare sej de verkligen har gjort nåt för kommunen eller ej.

Det är inte bara när det gäller att tillåta flyktingar att komma hit som självstyret bör naggas i kanten utan över huvud taget bör detta självstyre begränsas. Man kan, som jag nyss skrivit, anklaga de styrande för att bete sej som småpåvar och kungar i småriken men det finns mycket mer som man kan ta upp som är dåligt med nuvarande system. Skola, vård och omsorg är verkligen inga områden som kommunerna ska ha hand om.

Den kommunala andan kan illustreras i det här skämtet:
"Det var valsöndag och för sossarna i den lilla valkretsen på landsbygden var varenda röst viktig för att dom skulle kunna behålla mandatet. Stor var därför förvåningen när tiden för stängningsdags närmade sig i vallokalen och en av ortens allra aktivaste sossar ännu inte kommit för att rösta. Man ringde hem till honom och frågade frun var han höll hus.
- Han är ute och metar, sa frun.
- Metar, en sån här dag? Vet han inte vad det gäller? Vi ska vrida öronen av honom när han kommer i land.
Sossen kom inte till lokalen förrän en halvtimme efter stängningsdags.
- Jag fick motorstopp på snurran, urskuldrade han sig.
- Motorstopp och motorstopp, hur fan kan man ge sig till att åka ut och meta en sån här dag? Nu kanske du äventyrar hela mandatet.
- Det tror jag inte, sa sossen och flinade. Jag hade två folkpartister och tre moderater med mej i båten!
"

Det enda kommunerna bör ha hand om är det rent finansiella som innebär att företag får så fritt spelrum som möjligt. Om något ska vården, skolan och omsorgen i första hand vara en statlig angelägenhet, med privata alternativ. Dessa privata alternativ ska inte kommunerna lägga sej i hur de sköts. Det är en fråga för staten, som bara ska ha en övervakande funktion. Märk väl att jag inte vill att det privata ska ersätta det statliga, endast komplettera.

Men så länge de styrande envisas med att låta kommunerna existera i nuvarande form så är det inte mer än rätt att det så kallade självstyret måste komma med en motprestation. De måste bistå med platser för flyktingar. Som man säger i anglosaxiska länder; det finns inga gratisluncher."Alla har någonstans en parasit"

Populära inlägg