söndag 23 januari 2011

Nu är Susanna i farten igen


Glaciärerna på Grönland smälter snabbt. Nej, jag har inte gått och blivit alarmist. Det är vad Susanna Baltcheffsky går igång med i sitt senaste alster som folket på SVD behagar kalla artikel. Det kvittar om antingen smältningen eller tillväxten av isarna går snabbt, det är inget vi människor är orsak till. Någon dramatisk avsmältning är det förmodligen inte fråga om nu heller utan det är helt vanlig avsmältning. Långvarig eller ej, det kvittar alltså eftersom den del av Grönland det handlar om, den västra, delvis ligger i en annan klimatzon än resten av ön. Där är det lite varmare och behagligare. Det var hit folk från Island och Norge flyttade under den varmare delen av medeltiden.

Dags att sätta Susanna bakom skolbänken igen. Hon har badat alldeles för mycket...

Jag har ändrat åsikt helt om FN


Tidigare har jag varit lite försiktig med mina åsikter om FN för jag har trots allt trott på den övergripande meningen med denna organisation, att försöka mäkla fred. Men de senaste årens dumheter, IPCC:s oförmåga att komma med nåt vettigt i klimatdebatten, FN-soldater/representanter som köper sex i utsatta områden eller sprider smitta i Haiti, allmänt utbredd korruption och jag vet inte vad har nu kulminerat i att jag helst ser att FN lägger ner verksamheten å det snaraste och att om man vill ha en överstatlig organisation som verkar för fred, rättvisa och stabilitet i världen ska man börja om från början: utan ett råd där vissa länder har vetorätt, utan en generalsekreterare som uppför sej som om han var hela planetens president och framför allt utan en massa sidoorgan som snor åt sej pengar utan att vi sen får se nåt vettigt resultat.

Jag har vacklat lite hit och dit tidigare vad gäller Inga-Britt Ahlenius, som de senaste åren varit chef för FNs internrevision, men nu har hon verkligen satt dit en boll i krysset. Hon kallar nuvarande generalsekreteraren Ban Ki-Moon en inkompetent nolla och hela strukturen inom FN får underkänt i hennes rapport. Hon menar vidare att det ligger i vissa länders intressen att FNs högste chef är svag för en alltför oberoende generalsekreterare kan hota stabiliteten i säkerhetsrådet.

Smutskastningen har förstås varit väldigt ful gentemot Ahlenius men jag tror nog hon kan skaka av sej det där. Hon är van vid sånt. I vilket fall som helst bör FN ta en ordentlig titt på sej självt som organisation. Så blir det tyvärr ofta när nåt får växa sej alltför stort och starkt. Byråkratin växer med och blir till slut en självgående maskin. Men alltfler börjar se FN för vad det egentligen är. Så en fråga man kan ställa är: Finns FN om 20 år?

Bullfest

Det bakades bullar här hemma igår. Som vanligt betydligt färre än vad recepten anger för jag vill ha stora bullar, inga små knyten som knappt syns. Det blev 36 stycken. Här följer nu en kavalkad av bilder från det att degen jäser i bunken till dess att de är klara bullar på galler.
Håll till godo!


Bakbordet redo, i det här fallet diskbänken.
Mer mjöl behövdes för första omgången deg.

Degen var lite motsträvig men till sist kunde jag kavla ut den och lägga på smör.

Kanel hamnade på den första omgången bullar.
Nötter hamnade på den andra omgången.

Första omgången bullar redo att penslas med ägg.Första omgången färdiga. Notera att kanelbullarna blev 24 st mot nötbullarnas 12 st.
Samtliga bullar färdiga! Vem blev sugen?

Formateringen av detta inlägg blev heltokig så jag fick lägga om bilderna flera gången innan jag fick som jag ville. Nu ska här ätas i alla fall.

Populära inlägg