torsdag 26 april 2012

Jordbruk + immigration = sant


Att immigranter stod för jordbrukets införande i hela Europa har stått klart för den här bloggaren hela tiden. Jag har skrivit om detta då och då i mina inlägg. Det intressanta den här gången med frågan är tvådelat: 1) DN får det att låta som om forskarna precis nyss löst problemet och 2) de bloggar som hittills skrivit och kommenterat artikeln har verkligen olika utgångspunkter. Den ena bloggen utgår från tanken kring de främlingsfientliga krafterna som ser folk runtom i Europa som ursprungliga hela vägen från istidens slut. Den andra bloggen verkar snurra till det ordentligt med nåt om nekrofili.

DN får det alltså att låta som det vore ett problem endast lösts med hjälp av DNA-forskning. Men även arkeologin har till stora delar varit inne på tanken att jordbruket spreds med folket, inte som en idé. Colin Renfrews teori om indoeuropeiska folken, att språket skulle ha spridits som en idé snarare än en migration, kan behöva justeras. Det är fullt möjligt att när väl folken var på plats kunde språken utvecklas. Men även Marija Gimbutas kan till stora delar anses vara överbevisad eftersom DNA visar att de som bebodde hennes kära kurganboplatser tycks vara från Mellanöstern de också. Några invasioner från indoeuropeiska horder verkar inte ha förekommit, som Gimbutas trodde.

En gång för alla: Jägare och samlare var en del av en population som mer eller mindre blev undanskuffad av från södern inkommande jordbrukare. Efter många generationer smälte så de olika grupperna samman men man ser alltså fortfarande spåren av de olika grupperna i DNA. Idag finns ättlingar till de ursprungliga människorna mestadels i Finland, Ryssland och små populationer i utkanten av Europa. Till stor del är alltså Europas befolkning ättlingar till människor som har sitt ursprung i Mellanöstern. Dock har släktingar till dessa jordbrukare hela tiden vandrat fram och åter över hela den europeiska kontinenten över flera generationer vilket gett populationer som liknar jordbrukarnas DNA. Det är förmodligen förklaringen till att så många i Europa är släkt med varandra. Den senaste större invandringen resulterade alltså i jordbrukets införande under en period av ca 2000-3000 år.

 Alltså: 85-95 % av oss alla är ättlingar till jordbrukare som kom från Mellanöstern till Norden för ca 6000 år sen. Med tanke på vad som sker i Mellanöstern idag verkar det som om våra förfäder gjorde det enda rätta och lämnade drägget kvar där nere. Eller är det så att vissa idioter fick lämna Europa och idag hämnas deras ättlingar på folket som blev kvar?
"Allt ditt är mitt
och allt mitt ger du fan i!"Kanske blev Magnus Ladulås begraven i sitt fädernesland?

Det var inte Magnus Ladulås i Karl Knutsson Bondes grav heller. Karl Knutsson själv har man dock hittat på rätt plats. Sökandet efter Magnus Birgersson går nu vidare mot Riddarholmskyrkans absoluta centrum, mittgången. Där har man hittat en mur under golvet som verkar intressant. Men om man inte hittar Magnus där heller får man nog acceptera ett alternativ; han kan ligga begraven någon annanstans, möjligen i sin faders Västergötland. Kan forskarna acceptera en sån möjlighet?"Forskning är att se vad alla sett och tänka vad ingen tänkt."

Populära inlägg