tisdag 5 november 2013

Vem behöver OS i TV?

Men vad är väl en bal på slottet...?

Tidningarna gör stor affär av att SVT och TV4 kan komma att utestängas av Viasat från att visa sändningarna från OS i Sotji nästa år. För egen del kan de lika gärna sluta gnälla. De gnäller mest över reklampauserna, som visserligen i sej är rätt irriterande, men det är egentligen inte pauserna som är det största problemet här, utan tillgängligheten. Långt ifrån alla har möjlighet att se alla kanalerna Viasat har att erbjuda. Inte ens trean når alla i Sverige. Ca 90 % kan se kanalen. Sen om alla som kan verkligen tittar på den är en annan femma.

Egentligen är OS, speciellt då den vintriga formen, en ganska trist historia. Det är ganska trista sporter där de flesta deltagarna är alldeles för påklädda och ofta för långt bort så man ser ju knappt nåt som händer. Ta längdskidåkningen som exempel. Små prickar när man zoomar ut, sen blir man närmast sjösjuk när de helt plötsligt byter till närbilder på åkarna. Svensk TV ska ha bannor också för att de inte tar med lika mycket av publiken som andra TV-stationer gör. Ej heller ser man misstag lika mycket i speciella segment i svensk TV som i många andra kanaler. Vi får se vad Viasat går för. De har ju skött Champions League-fotbollen väldigt bra genom åren så varför inte OS? Vi får se helt enkelt.

För mej som har alla Viasats viktigaste kanaler (TV3, TV6 och TV10) är det inga problem. Blir det reklam slår jag bara över till en annan kanal och inväntar att pausen tar slut. Man kan alltid gå ifrån, göra sej en macka eller bara titta ut genom fönstret. Med lite tur visar Eurosport OS också. Men räkna inte med att jag kommer att titta närmare på nåt där ryssar deltar. Deras löjliga nationalism äcklar mej och det bästa man kan göra är att ignorera såna människor. Jag håller på att utveckla fördomar mot nationalister, med rätta varje gång. Men nog om detta nu. Det är sport och all sport är bra för kroppen, även den man tittar på. Hoppas de inte håller på formerna, men samtidigt gör det.
Bild från sida som sjunger träningens lov.


"If you have an important point to make, don't try to be subtle or clever. Use a pile driver. Hit the point once. Then come back and hit it again. Then hit it a third time - a tremendous whack."

Astronomihörnan: Liv på andra planeter?

Vilka är chanserna att det finns liv på andra planeter, och hur skulle det se ut i så fall? Det hävdas nu att det finns miljarder planeter där ute som liknar jorden. Vilken typ av liv finns det då på nån av dom planeterna? Vi är vana vid en massa olika sorters livsformer här. Det kanske finns lika extrema livsformer på andra planeter. Tänk bara på vilka livsformer som överlever i kokande vatten, under högt tryck i oceanerna, på de höga bergen med nästan inget syre alls, fuktiga skogar och torra öknar. En planet som har allt detta torde kunna hysa både det ena och det andra i livsväg.
Kanske det ser ut så här i ett annat solsystem? Bild från Wallsafe.com.
När upptäcker vi den första planeten med möjlighet till liv? Kanske har vi redan gjort det. Vi har enligt rapporter hittat flera tusen exoplaneter och många av dom är i ungefär samma storlek som jorden. Kanske de sitter där ute och undrar om det finns liv på andra planeter? Den där ganska stora vita stjärnan, kan den ha planeter med liv på?
"Is this the real world or a fool's paradise?"

Populära inlägg