fredag 14 februari 2014

Översvämningarna i England är normala

Det pladdras i medierna om det myckna regnandet i England, vilket lett till översvämningar framför allt i Somerset, nära gränsen till Wales. Men som framgår av detta inlägg är den här säsongens regnande inte speciellt stort ifråga om översvämning och skador. Visst är det hemskt att det sker såna här hemska naturkatastrofer, men det är alltså inte den värsta översvämningen som trakten drabbats av de senaste hundra åren.

Varje blå stapel representerar nederbörden under perioden oktober-mars varje regnsäsong. Som synes ligger årets (2013-2014) inte högst utan det finns ett stort antal säsonger som överträffar den senaste. Bild från Watts Up With That.

Naturligtvis pladdras det om klimatförändringar hit och dit i media, och som ett brev på posten kommer ekonomen Nicholas Stern med sina plattityder utan egentlig substans. Man ser ju klart och tydligt på diagrammet ovan hur det finns en relativt jämn kurva över åren, med enstaka toppar. Någon ökning som en följd av utsläpp av koldioxid finns inte. Något följande av temperaturen finns inte heller. Ändå är det ju de lokala områdena som av viktigpettrarna inom klimathysterin som ska ha drabbats hårdast av klimatförändringarna.

Jag tror för egen del att allt vi tycker oss se omkring oss är tecken på följande saker:
1) Vårat minne är i vissa fall väldigt kort, vi glömmer bort kalla somrar och varma vintrar från barndomen och jämför endast med de bästa vi minns.
2) Det kollektiva folkminnet är lika kort och selektivt, stormar och översvämningar från förr måste man hela tiden ta upp eftersom vi bara har vår egen livstid att jämföra med. Tur då att det finns nedtecknat från flera hundra år tillbaks i tiden.

Såvitt jag kan se är detta dom befintliga fakta och även om mätningsmetoderna har förändrats genom åren har de nog inte blivit så högteknologiska att vi inte kan jämföra 1930 med 2010. Vattnet har inte heller förändrats. Faktum kvarstår alltså; klimatet har inte förändrats nämnvärt på 80 år. Vi måste gå tillbaka minst 300 år för att kunna se nåt, och knappt ens då ser man nån skillnad i siffrornas värld. Ute i den riktiga världen, bortom de siffror vi plitar ner efter att ha tittat på en termometer och jämfört med en hygrometer och en barometer, så ser vi att världen är som den varit de senaste 300 åren, omväxlande och omtumlande. Ibland farlig, men oftast menlös..."Might as well face it you're addicted to love"

Miljörörelser anammar KKK-metoder

Tänk dej att du hör oväsen utanför ditt hem. Utanför står ett gäng människor med facklor, plakat, maskerade och de ropar slagord, glåpord och rena rama hoten. Det låter som nåt ur Frankenstein eller från KKKs dagar. Det skulle kunna ha varit för 100 år sen, men det är idag detta sker. Taktiken är dock densamma. Man går hem till nån man vill skrämma och ställer sej utanför hans/hennes hem med plakat, banderoller och skriker tills man får önskat resultat.


I det här fallet handlar det om miljötokar som vill stoppa bygget av en rörledning mellan Canada och USA för transport av gas och olja utvunnen ur tjärsand i Canada. De dök upp vid en av de ansvarigas hem i Texas och hotade honom på ett högst lagvidrigt sätt. Att söka upp någon vid dennes hem på detta viset, så oerhört kränkande och fegt! Det är i så fall bättre och mer demokratiskt att skriva en insändare till en tidning, även om budskapet i den insändare jag länkat till är lika missriktat och fyllt med dumheter som denna knasiga demonstration.

Men åter till denna dumma demonstration. Snacka om att missbruka demonstrationsrätten! Solidaritet betyder verkligen inte attack. Solidaritet betyder att man tar hand om varandra och visar respekt för alla andras åsikter. Nåt sånt har då rakt inte visats här."Oh Beautiful for smoggy skies, insecticided grain,
For strip-mined mountain's majesty above the asphalt plain.
America, America, man sheds his waste on thee,

And hides the pines with billboard signs, from sea to oily sea."

Populära inlägg