torsdag 22 september 2011

Utkörning av alkohol - en studie i lättja

Den senaste tidens icke-snackis är den kring hemkörning av alkohol. Jag säger icke-snackis från en viss vinkel eftersom det är ett ämne inom ekonomin man egentligen inte vill ta i. Man vill väl inte bli anklagad för att vara emot frihandel, eller? Men jag tänker sticka ut hakan och säga att hemkörning av alkohol är bara nåt för lata människor. Inte bara dom utan även för de som tänker sälja vidare, till fyllon och minderåriga*. Ett sådant system är egentligen onödigt och kostar för mycket i form av logistik och extra pappersarbete. De pengarna kan vi spara och lägga på annat, t ex bättre information om dryckerna och vård av fyllon.

På sikt anser jag att hemkörning av alkohol snarare blir ett hinder för frihandel. Att beställa över nätet och få ut det i butiken ser jag inget problem med men att köra det hem ända till dörren kommer att göra en del ganska lata. Vi är redan orörliga pga fetma och olika arbetsrelaterade problem. Ska vi då verkligen utöka dom problemen genom att få drickat levererat till dörren? Dessutom blir butikerna lidande om deras mest trogna kunder inte längre handlar. Det leder kanske till att den butiken får slå igen och då kanske priserna ökar mer än vad som är skäligt. Med nuvarande system har vi i alla fall en viss kontroll över vilka som är alkoholister. Smugglingen och hembränningen är nästintill försumbar så det är inget problem.

Jag har nu svamlat lite idag om frihandel och hemkörning av alkohol. Skriv om du håller med eller inte, bara vi kan föra en normal diskussion om ämnet.


* Det heter minderåriga, inte underåriga, tokstollar! Sluta använd polisslang som dessutom bara låter löjligt!

"Póg mo thóin!"

Populära inlägg