tisdag 15 februari 2011

Hoppas Berlusconi faller

Maken till fjant finns inte och de som röstade fram honom som Italiens premiärminister (två gånger!) borde skämmas. Nu ställs han inför rätta för maktmissbruk och sexköp. Gamla åtal kommer också tas upp. Om han fälls riskerar han fängelse och en premiärminister kan inte styra landet från finkan.

Jag återkommer i ett annat inlägg med min egen syn på det Silvio Berlusconi har gjort. Det finns en del saker där som tål att diskuteras men inte nu. Att han är en skitstövel kan jag ändå redan säga.

När faller Iran?

Iran är ett av dessa länder som borde vara mer jämbördigt mellan människor, det borde vara mer demokratiskt. Det finns en tradition av fördragsamhet, av fritt tänkande i detta land. Ändå sitter där ett prästerskap som tog tillfället i akt att ta över makten när ett folkuppror störtade shahen 1979. Folket ville inte ha mullorna. De ville ha frihet och demokrati. Man ville inte ha bronsåldersmoral utan ett modernt tänkande. Det var det man stred för när shahen och hans i sej gammalmodiga syn på styre kördes bort. Folk hade visserligen en viss form av frihet under shahen men inte tillräckligt.

Det fanns en period av mer demokrati i landet, under Mossadeq som hade planer på att köpa loss oljeproduktionen från Storbritannien och USA. Detta kunde ju förstås inte dessa acceptera så de hittade på att Mossadeq hade mer än bara vanliga kopplingar till Sovjet och störtade honom i en kupp organiserad av CIA. Demokratin försvann, shahen stärkte sin makt och hans hemliga polis hade lekstuga, precis som de har nu för det är i stort sett samma gubbar som styr säkerhetspolisen under mullorna som under shahen. Större än så är inte lojaliteten.

Från och till de senaste åren har nu protesterna mot den rådande regimen i Iran vuxit. Stärkta av det som skett i Egypten och Tunisien går de nu på marsch igen. Frågan är då som alltid: när faller regimen i Iran? Ju hårdare en regim är desto kortare tid får den vid makten. Sker det fluktuationer i hårdheten kan kanske en diktatur klara sej så länge som Sovjet (74 år) eller familjen Somozas Nicaragua (75 år) men oftast är det enbart under den generation som skapade diktaturen som den lever kvar. När Marcos i Filippinerna blev skröplig kördes han bort efter ca 20 år. Ceaucescu i Rumänien fick 24 år vid makten mest för att han duperade folket. Men måttet blev rågat där också.

Faller Iran nu tro eller dröjer det ytterligare några år? Vem vet? Kommer censuren klara av att hålla informationen borta från alla människor?

BMI ÄR farligt!

Jag har skrivit tidigare om att BMI är en felaktig metod för att mäta ens egen hälsa. Nu har tydligen Aftonbladet fattat det också (på tiden att nån av drakarna gjorde det) och har skrivit en artikel om det. Som vanligt hänvisar man till forskare som varnar för övertro på BMI. I och för sej inget fel i det men det borde man kunna räkna ut själv att det inte alltid stämmer när man räknar ut sitt BMI-tal. Muskler tas inte med i ekvationen, enbart rena fakta som ens egen längd och vikt. Hur vikten är fördelad på kroppen tar inte metoden med i beräkningarna.

Att mäta sin midja är ett bättre sätt att kolla sin hälsa på. Den får inte vara större än bröstkorgen eller höfterna om man är otränad. Således ligger undertecknad illa till. 

Piers Corbyn fick rätt igen

För en tid sen skrev jag lite kort om engelsmannen med det minst sagt excentriska håret och dito uppträdandet, Piers Corbyn. Vad jag inte skrev då var att han förutspådde att temperaturen sakta skulle sjunka i slutet av januari efter en något varmare period samt att det i början av februari skulle bli rejält kallt i Norden. Sen skulle denna kyla hålla i sej länge. Det ser ut som om mannen bakom sidan Weather Action fick rätt igen.

För egen del gillar jag inte kyla alls. Jag vill gärna vara utomhus men jag och kyla kommer inte väl överens. Mina händer blir nariga ibland när luften är extratorr och jag får en lätt hosta av kylan, vilket jag märker att många andra också får. Jag får flytta till varmare breddgrader. Nån som vill sponsra en sån flytt?

Ännu mera pladder från "forskare"

Kolla miljöboven! Foto: författaren av detta inlägg

En trafikforskare vid KTH, Jonas Åkerman, varnar för att flyget kan bli en miljöbov värre än alla bilarna om flygandet ökar i den takt som det gör. Med förhoppningarna om att artikeln i DN ska behandla de verkliga problemen med fotogen i synnerhet och petroleum generellt som släpps ut börjar jag läsa den. För det finns ju ämnen i petroleum som är direkt farliga. Men nejdå, så fort vi kommer ett antal rader in i själva brödtexten kommer det vanliga koldioxidsnacket. Man bombarderas med siffror som ska visa hur farligt det är med ökningen av flygandet. Charterresor är en klimatfälla och allt annat pladder.

Samtidigt har en undersökning, gjord i Sverige, visat att vädret omöjligt kan styras av såna här utsläpp. Temperaturen far fram och tillbaka likt en bumerang.

Jag finner det väldigt tröttsamt att alla som inte har en direkt koppling till klimatforskningen eller ens fysiken bakom atmosfärens uppbyggnad håller på med just klimatforskning. Den här Jonas Åkerman är ett sånt exempel. Han är trafikforskare. Var nånstans i hans utbildning meriterar denna disciplin honom att uttala sej så tvärsäkert om miljöpåverkan? Jag förbjuder honom inte att göra det, jag är ingen förespråkare av "skomakare, bliv vid din läst". Dock anser jag att man bör ta det lite piano med så tvärsäkra uttalanden. Han är i sammanhanget en glad amatör, alltså inte mer behörig än mej.

Populära inlägg