lördag 20 november 2010

Påven kan tänka sej kondomer - i vissa situationer

Påven börjar visst känna ett visst tryck nu. I vissa situationer kan alltså preventivmedel tillåtas, som vid risk för infektioner av olika slag. En fråga som jag ställde mej så fort jag hörde om det var: Hur vet man att ens partner har en infektion? Alla är ju inte lika ärliga på den punkten. För övrigt bör inte en potentat för en organisation som inte tillåter kvinnor att vara präster eller inte heller ser med blida ögon på skilsmässor vara så sturska. Det finns viktigare saker än att anse att all avkomma är helig.

Hörde förresten alldeles nyss i Robins programledaren säga så här:

"Påven har varnat för att barnen kan ta skada av för mycket internet och de bör sluta med det. De kan komma i kontakt med fula gubbar där. Det ska de istället göra i kyrkan." :tarskratt:

Ett budskap även jag skriver under på

Källa: Ganska.se

Via Genusnytt, där diskussionen just nu är varm kring vem som ska leda Socialdemokraterna efter Mona Sahlins avgång, hittade jag det här blogginlägget som med en smula syrlig humor framför kravet att nästa S-ledare bör vara vänsterhänt. Inte mej emot som själv är dubbelhänt, en ännu mindre minoritet. Ska det vara politiskt korrekthet som styr agendan i detta land bör nästa ledare för det ledande PK-partiet vara vänsterhänt. Så, ut och leta vänsterhänta nu bara!

Gustav Vasa och vasaloppet, det hände aldrig

Gustav Vasa kan inte ha åkt sträckan Mora-Sälen på skidor som många idag tror. Han visste nämligen inte vad skidor var. Det har ett nyligen funnet dokument gjort klart för vetenskapen. Att man redan tidigare visste att en uppländsk adelsman inte kan ha skidat sträckan Mora-Sälen säger sej självt. Vad vet en adelsman om skidor, något ingen sådan människa öster och söder om Gästrikland och Dalarna kände till på 1500-talet? Skidor var något enbart specialister, yrkesmänniskor, höll sej med. För en adelsman på flykt undan arga danskar kan inte skidor ha varit nåt alternativ alls. Det fanns nog inte ens tid att lära sej hur man står på dom ens en gång.

Häst och släde var nog hans transportmedel. I sin egen berättelse, skriven av nickedockan Peder Svart, talar Gustav Vasa inte om hur han färdades utan bara att snabbt tog sej till Norge innan han folket från Mora hann ikapp honom. Allt detta finns beskrivet i Peder Svarts krönika, en berättelse vars historicitet starkt bör ifrågasättas. Många av händelserna är tagna direkt från diverse folksagor, andra från myter ur bibeln eller andra religiösa legender. Själva färden mellan Mora och Sälen är dock odiskutabel eftersom den har stöd i andra källor. Inte så mycket själva händelsen utan personerna som var involverade, Lars Jacobsson och Engelbrekt Jonsson. De benämns nämligen som varande duktiga skidkarlar i skattelängder och som sådana förekommer de också i berättelsen om Gustav Vasas färd. Det torde alltså vara rimligt att de skrinnade iväg med förhoppningen att nå Vasa innan han hann in i Norge, En häst och släde kan nämligen inte färdas så snabbt.

Jag antar att det egentligen borde vara till minne av DERAS upphinnande av Vasa vid Sälens by man borde åka Vasaloppet, inte den framtida kungen. Förresten ägde både färden från Mora till Sälen och åter Mora rum i januari 1521. Jag finner ingen anledning till varför då Vasaloppet äger rum första söndagen i mars. Möjligen kan det ha varit nåt speciellt med att Vasa kan ha gjort nåt i Mora den första söndagen i mars 1521. Kan nån kasta mer ljus över detta?

Populära inlägg