söndag 17 augusti 2008

Vilket kön är starkast egentligen?

En man som är 180 cm lång och väger 80 kg är helt klart starkare än en kvinna som är 165 cm lång och väger 65 kg. Detta dels pga att han är större och längre och således kan packa på sej mer muskler, dels för att hans kropp är byggd för att packa på sej mer muskler. Att det finns undantag från denna regel är inte så konstigt. Vi är alla individer och alla män är inte starkare än kvinnor bara för att de råkar vara större och tyngre.

Att jag tar upp detta beror på att jag såg kvällens (16/8) Olssons Studio i SVT med Rickard Olsson. Som gäst hade han bland annat Anna Sjödin, den fd SSU-ordföranden som numer är mest känd för bråket på nattklubben Crazy Horse. Hon nämnde i programmet att hon sysslat med en hel sporter, de allra flesta är sådana som bygger muskler och jag måste säja att hon såg inte direkt liten ut där hon satt i soffan bredvid sångaren i Hammerfall, Joacim Cans. Det slog mej då att den enda orsaken till att hon blev anklagad för överfall på den där vakten på det där ökända stället måste vara att hon var för stark för honom. Förmodligen hade han tyckt att han skulle sätta henne på plats men att hon gett igen vilket då ledde till ett bråk som han bara kunde vinna med hjälp av kompisarna och lagens väldigt blinda rättsskipare.

Det fick mej sen att tänka vidare på de tillfällen då jag varit med om att tjejer, som ska föreställa vara svagare än oss killar, enkelt gjort processen kort med mej på olika sätt och vis. Ett av tillfällena kan man skylla på att hon dels hade fördelen av att stå på rätt sida av den dörr jag ville öppna, dels att jag hade sockar som inte gick så bra ihop med det glatta golv jag stod på. Men det förtar ändå inte det faktum att jag, så stor jag är, blivit lyft ett antal gånger av tjejer hälften så stora som mej och det på ett sätt som om jag vore en fjäder!

Det allvarligaste med en starkare tjej tänker jag inte ta upp här, det är inget för de yngre att läsa om. Låt oss bara konstatera att världen är inte vad man tror att den är.

Populära inlägg