tisdag 28 december 2010

Jag rekommenderar somalisk mat till julbordet

Klicka för större bild.
På jobbet skulle vi den 22 december ha julbord och då slog man till med det kanske mest alternativa julbord man kan tänka sej: somalisk mat. Kyckling, köttfärssås med kokt ägg och potatis, nån vit krämig och fin sås, sallader av två slag och nåt slags fyllt bröd (fyllningen var tydligen kyckling) samt pasta. Till det nåt bröd som liknar pitabröd. Gott var det i alla fall. Det rekommenderas starkt för den som är trött på skinka, prinskorv, köttbullar och sillsallad.

Senare tillkom även saffransgult ris och nån mer sallad.
Klicka för större bild.

Klicka för större bild.
Nu återstår det bara att se vad som kan tänkas bli till nyår.

Vad arkeologer tänder på

Foto: Oded Balilty
 Israeliska arkeologer har hittat tänder som är ca 400,000 år gamla i en grotta utanför Tel Aviv. Arkeologerna hävdar att det är tänder från vår art, alltså Homo Sapiens Sapiens. Med tanke på att såväl genetik som arkeologi hittills har slagit fast att de äldsta spåren från vår art är ca 250,000 år har vi alltså med en anomali att göra. Förutsatt att det är vår art det rör sej om. De spekulerar i att det kan röra sej om Neandertalare också, vår absolut närmaste släkting.

Vad som inte nämns i artikeln är att det mycket väl kan vara från vår gemensamma föregångare, Homo Heidelbergensis. Den var i stort sett lik båda sina efterkommande med samma sorts tänder. Jag tycker våra vänner i Mellanöstern bör läsa på lite om mänsklighetens utvecklingshistoria innan de kommer med sådana påståenden att människan som art är äldre än vad som hittills bevisats. Kanske vill de ta åt sej lite av äran. Räcker det inte med att Mellanöstern var en viktig knutpunkt för många människoarter på väg till Asien och Europa?

Populära inlägg