torsdag 10 juli 2014

Yttrandefrihet och generell demokrati gäller inte alla

Är du skeptisk gentemot den officiella ståndpunkt media och politiker har rörande klimatfrågan? Då finns chansen, eller risken, att din röst inte får bli hörd i TV eller radio.

Är du minderårig och du och din lika minderåriga flickvän delar bilder på varandra nakna, med varandra, har du inga som helst demokratiska rättigheter.

I det första fallet rör det sej om Nigel Lawson, finansminister under Margaret Thatcher 1983-1989, vars åsikter i klimatfrågan lett till att han mer eller mindre har blivit utestängd från att medverka i debattprogram om klimatet, med hänvisning till att han inte är professionell forskare på området. Vilket ju rimmar illa med tanke på att ingen av de man låter komma fram i BBC och ITV är professionella forskare heller. Och, ja, Nigel Lawson är pappa till kocken Nigella. Undras vad hon tycker nu om att hennes farsa inte får yttra sej som han vill. Tur att internet finns och där får han en större publik än via BBC och ITV, även om det inte är samma sak som att synas i TV.

I det andra fallet vill åklagaren i staden Manassas, Virginia, USA, ta bilder av en ung 17-årig killes erektion för att se om den stämmer överens med de bilder man beslagtagit från en 15-årig tjejs telefon, sen tjejens mamma gjort intrång i dotterns privatliv och tittat på bilderna i dotterns telefon. Sensmoralen är alltså den att enbart staten har rätt att begå sexuella övergrepp. Minderåriga har inga demokratiska rättigheter, bara moraliska skyldigheter. Visst, det är dumt att ta bilder av sej själva när man enligt lagen inte får göra det, men lagarna kom inte till för att sätta dit barn för att de är exhibitionister, utan för att komma åt de riktiga sexförbrytarna. Men jag antar att i USA är moral viktigare än logik.

Yttrandefriheten och andra friheter gäller inte när moralpaniken slår klorna i de officiella institutionerna. När ska vi sluta utgå ifrån religiösa föreställningar om allt och alla?

Men i sollandet Sverige är det för närvarande lugnt. Solljuset tvingar upp termometrarna till ca 30 grader. Jätteskönt. Snart går man på semester också."Det är mörka tider just nu, men jag är ändå optimist"

Populära inlägg