söndag 4 mars 2012

Bildsöndag

Lite bilder från senaste veckan. Månen, en plaststol i snön och de sista entusiasterna.

"Det är aldrig för sent att ge upp"

Vetenskapshörnan: nomadplaneter

Välkommen till vetenskapshörnan, en serie inlägg där jag diskuterar vetenskap sett från min horisont. Idag är jag nyfiken på fenomenet nomadplaneter. Nomadplaneter är alltså planeter som inte har någon stjärna de cirklar runt utan de vandrar mer eller mindre fritt inom galaxens domäner där de ibland kommer in på olika solsystems områden. Man kan ju undra vad som skulle hända om en sådan kom in till vårt system. Har det kanske redan hänt? Vad har hänt med t ex Uranus? Den planetens axel lutar väldigt mycket jämfört med de övriga planeterna. En liten asteroid skulle inte klara av detta.


Det finns enligt beräkningar 100 000 nomadplaneter per stjärna i Vintergatan. Då ska man veta att det finns miljarder och åter miljarder stjärnor i den här galaxen. Mer om detta finns i filmen nedan.

Lite extra för er som tror att jag slutat med klimatdiskussionen. Det här med Peter Gleick och hans oärliga aktioner, som naturligtvis ignorerats av SVT och övrig media, har inte gått mej förbi. Jag har bara läst in mej på ämnet och kommit fram till att andra skrivit bättre om det än jag själv skulle kunna göra, främst för att de kan mer från början.
"Det högsta nöjet i livet är att göra det som folk
säger att du inte får göra"

Populära inlägg