måndag 30 april 2012

Kamerahörnan: Vad har landstingen, kommunerna och sjukhusen att dölja?


Ett antal landsting och med dom kommuner har infört fotoförbud på sina sjukhus och vårdcentraler. Detta efter att några enstaka bilder på nyfödda och opererade vuxna hade hamnat på nätet. Man kan undra på vilken nivå en sån diskussion förs om man resonerar som så att ett generellt förbud måste införas för att förhindra att bilder på folk som får vård läcker ut på internet. Tillstånd för enstaka bilder och filmningar kan utfärdas om så behövs, sägs det. Vissa förbjuder inte foton på nyfödda för familjernas egen räkning men att man måste följa PUL och fråga andra som kanske fastnar på fotot om lov innan man publicerar det på nätet.

Man hittar alltså helt plötsligt på att ett sjukhus inte är en offentlig plats och således inte omfattas av lagen om fotografering. Jag undrar hur de kan göra en sån tolkning för om det inte är en offentlig plats, vad har då allmänheten där att göra?

Jag skulle vilja veta vad landstingen och kommunerna har att dölja. Vad vill de att vi inte ska komma åt för foton som läcker ut på nätet är ett svepskäl, ett väldigt dåligt sådant också. Vad är nästa steg, att förklara skolor, bibliotek, kommunhus och andra inrättningar som icke offentliga platser och därmed helt rasera grunden för det som är verklig demokrati, nämligen en öppen insyn i all verksamhet som tillhandahålls av landsting och kommuner? Det ska bli intressant att följa utvecklingen..."Demokrati är tre vargar och ett får
som röstar om vad de ska äta till middag"

Populära inlägg