tisdag 2 november 2010

Gammabubblor i rymden

Så här ser Vintergatan ut från Canadas horisont.

NASA presenterar idag att de med hjälp av Fermi, ett radioteleskop riktat mot Vintergatans centrum, har upptäckt vad de bäst kan beskriva som bubblor av gammastrålning som skjuts ut från dessa källor som vanligen skapar gammablixtar. En konferens om detta ska hållas 9 november. Nu är detta inget nytt, gammastrålningsbubblor är kända sen några år tillbaka men nu har de tydligen hittat en stor rackare i vår egen galax som skjuts ut från det supermassiva svarta hål som bildar vårt centrum. Jag kommer att hålla er underrättade om konferensens innehåll.

Prop 23 - en omröstning med försmak av krig

Medan de flestas ögon riktade mot the golden state of California är inriktade på prop 19, den folkomröstning som handlar om marijuanans legalisering eller inte, är mina och några andras ögon mer inriktade på prop 23 (prop är förkortning av proposition) som handlar om att temporärt stoppa den lag Californien röstade igenom 2006 och som säger att man måste ta bort koldioxiden ur luften till varje pris. Det har lett till en katastrofal ökning av avgifter och skatter och som en följd av detta har många företag och enskilda företagare antingen gått i konkurs eller tvingats lämna delstaten.

Det har i delstaten blivit något av ett inbördeskrig mellan förespråkarna och motståndarna till prop 23, vilket dock inte märks i vårt land, av olika skäl. Ett sådant skäl är det jag tagit upp tidigare, att vi inte längre bryr oss om klimatdebatten i Sverige. Ett annat är väl att det är populärt med diskussioner kring droger och deras legalitet, något jag anser vara en icke-fråga. Som läget är har vi människor alltid förlorat mot drogerna och mycket mer än så är det inte.

Det är faktiskt viktigare att folk ska få ha pengar i plånboken för då har man mer pengar över att värna om miljön med. Men så långt tänker inte de gröna fascisterna.

Populära inlägg