måndag 25 februari 2008

Det miljöfarliga miljötänkandet (repris)

Så här skrev jag 3 maj 2007:

"Vi uppmanas alla att tänka miljömässigt, att slänga metall i kärl avsedda för just metall, plast hamnar beroende på hårdhet i olika kärl. Så har myndigheter och organisationer i sin allsmäktiga visdom bestämt. Vi ska alla slänga skräp på anvisade platser och så långt är allt väl. Men det är också här som vårt gamla slit- & slängsamhälle fortfarande spökar. Vi uppmanas nämligen att skölja ur våra mjölkkartonger, våra burkar och andra paket som vi har haft kladdiga saker i. Vad då, vad är det som är slöseri här? Jo, därför att för varje vattendroppe vi sköljer ur våra kartonger och burkar med blir det än mer vatten som går förlorat rätt ut i avloppen.

Det är kontraproduktivt tänkande, att vi ska skölja ur sånt som ändå ska sköljas på ett annat ställe. Dessutom gör vi sopsorterarnas arbete och vi tvingas dessutom betala för det. Det går nämligen på vår kommunalskatt detta. Vi gör deras arbete och får betala för det. Vi uppmanas att spara på vattnet för grundvattennivåan sjunker på sina ställen och vattentäkterna sjunker framför allt under torra och varma somrar. Varför slösar vi då på detta vis? Nu är inte vattnet i Sverige i fara än på ett par decennier men det kan komma sämre tider. Dessutom ger det oss dåligt anseende i världen att vi slösar så med vatten när så många områden nästan helt saknar vatten.

Vi är kortsynta även när vi anser oss vara miljömedvetna."

Jag har den åsikten fortfarande och anser att man inte ska skölja ur pappkartonger och burkar. Må vara att de som sen ska sortera dessa sopor inte gillar kladd men vi ska ju tydligen kladda ner oss istället och skölja ner det i avloppet. Förresten är jag inte så säker på att sopsortering är så miljövänligt egentligen. Närmiljön i ett sophus är definitivt inte hälsosam. Djur av allehanda slag lockas dit, sopor slängs huller om buller, elektronikskräp som ska till tippen läggs vid sidan av kärlen för papper, plast och annat. Inte finns det batterilådor i alla sophus heller så de hamnar i vanligt skräp. Och varför ska vi kompostera matrester? Totalt onödigt eftersom det finns skogar och dungar att lägga maten i så hungriga skator och andra djur får mat. Det finns inga risker i att göra så eftersom man lägger det på dagen och dessa djur tar sen maten på natten eller morgonen och har då ingen direktkontakt med oss. Beroendet av oss har de haft i tusentals år så den frågan är inte relevant att ta upp.

Vår tokiga värld (2)


Den här bilden fick jag mej tillsänd för en tid sen av min bror. En isstorm hade dragit fram över delar av USA och så här såg en bil ut dagen efter. En soffa ser ut att ha drabbats lika hårt. Tur man inte satt där!

Populära inlägg