lördag 5 maj 2012

En av solens dubbelgångare upptäckt

Det närmaste vi kan tänkas oss i stjärnväg ifråga om storlek, massa och innehåll har hittats, ca 217 ljusår bort. Stjärnan kallas HIP 56948 och syns på himlen i konstellationen Draken, mitt emellan Polstjärnan och Dubhe (Alfa Ursae Majoris). Gå från Karlavagnens spann om vintern eller hösten mot Polstjärnan så finns HIP 56948 ungefär i mitten mellan dessa.Här är en video om upptäckten. Tony Darnell berättar också om upptäckten av en mördare, ett svart hål som slukar en stjärna."- Vet ni vad man kallar den sortens djur som varken
flyr från eller slåss med fienden?
- Lunch."

Lördagstankar

Vad är en nation och vad betyder nationalitet för oss? Vad har det för koppling till religion och alla de krig som förts de senaste 200 åren? Varför ses nationalism som så viktigt att en narcissist är villig att döda en massa stackars människor i en enda massaker för dess skull?

Jag har tidigare skrivit om nationalism och mitt hat gentemot denna företeelse. Därför tänker jag bara konstatera för denna gång att det är så sjukt att nationalism har fått växa sej så stark. Jag har satt samman frågorna ovan för att få en sammanställning och en lista över det som gör att jag ogillar nationalism så mycket. Frågorna kan besvaras på olika vis. Det finns inga exakta svar.

Dock kan jag slutligen säga detta:
Nationalism är orsaken till mycket lidande under den period som det har dominerat länder i världen. Krig, massmord, ökad religiositet och en ökad misstänksamhet gentemot främlingar är följderna av nationalismens framfart i världen av den enkla orsaken att nationalism tilltalar religiösa och andra fanatiker. Nationalstaterna är ett resultat av vissa människors okunskap kopplat till andra människors önskan att vilja styra till varje pris.

Kipling visste inte hur rätt han skulle få i sin bok "Mannen som ville bli kung", trots att denna bok inte direkt är kopplad till ett specifikt land. Dock handlar den om en mans önskan att få styra och härska. Alltså är nationalism i stora drag byggt på den psykologiska åkomman megalomani (storhetsvansinne).
"Nyfikenheten blev kattens död
Ett tag var jag misstänkt"

Populära inlägg