tisdag 21 september 2010

När upphör man att kallas invandrare?

Varje dag kommer det människor till Sverige och andra länder för att bosätta sej, fly undan diverse former av förföljelse, svält eller krig, eller bara för att jobba här en kort tid. För vissa blir det för resten av deras liv. Gemensamt för alla dessa är att de kallas invandrare eller immigranter. Så långt är väl alla överens?

Det är sen som uppgifterna går isär. När man har rotat sej här och är bofast är man just det, bofast. Man slutar kallas invandrare. Eller snarare bör man sluta kalla såna som bor här för det. Men så finns det element som vägrar acceptera faktum och fortsätter kalla folk för invandrare, till den milda grad att invandrare blivit ett skällsord. Kanske därför det heter Migrationsverket numera för att distansera sej från just ordet invandrare. Åtminstone är väl det en av orsakerna. En annan är väl för att denna myndighet ju handhar så mycket mer än bara de som kommer hit av olika skäl.

Detta inlägg är inspirerat av en artikel i Aftonbladet som handlar om grannkvarteret till Rosengård där 30 % röstade på SD nu i valet. Till viss del kan man säga att mitt inlägg här är färgat av den olustkänsla jag får varje gång jag hör om främlingsfientlighet och främlingsmisstänksamhet. Jag är son till en invandrare (min far var från Österrike) och hans svenska fru. Nog har jag skäl att bli indignerad varje gång sånt här poppar upp. Dessa SD-anhängare skyller på att invandringspolitiken misslyckats. På vilket sätt har den misslyckats och varför envisas även icke-SD-anhängare med att kalla människor som kommit hit och bosatt sej för invandrare?

Jag skulle vilja veta varför man gör så. Alla som flyttar till en ny plats är en invandrare. Flyttar man från Göteborg till Skåne är man en invandrare, samma sak om man gör motsatt flytt.

Ett annat skäl som anges av dessa ljusskygga individer är att folk från andra länder stjäl jobben och pengarna för svenskar. OK, sätt igång och ta tillbaka jobben då, era "€€%#" latmaskar! Nu gör jag själv misstaget att dra alla över en kam, såsom SD själva gör. Nåväl, det handlar ju om misstänksamhet och utanförskap, något som alla i den delen av Malmö tycks känna av på ett eller annat vis.

Jag hoppas på hjälp med att dissekera främlingsfientlighetens budskap, på ett sätt så att de som står bakom det fattar.

Kina bryr sej inte om AGW


Säga vad man vill om Kina som ett inte så skinande exempel på demokrati och respekt för människor men de hymlar i alla fall inte om mänskligt skapad global uppvärmning. De bryr sej inte om den och tänker fortsätta sitt arbete att bli en del av den industrialiserade världen. Bra att nån tänker på växterna, som behöver koldioxid.

Samtidigt verkar den amerikanska motsvarigheten till SMHI, NOAA, ha dabbat sej med metadata till sin senaste undersökning av världens väder. De har tappat bort en del av dessa data. Vete katten var jag lagt den...

Populära inlägg