söndag 5 juni 2011

Mata inte trollen, men...


Ett gäng "kändisar" står upp för miljön och vill införa en köttfri dag i veckan. Hur har de tänkt att det skulle gå till då? Det har samma utsikter att lyckas som en godisfri dag, en radiofri dag och en datorfri dag. Det är ju snarare en kränkning av människors rättigheter om man skulle tvinga på dom en dag då man inte får äta kött. Hur ska man efterleva den diktatoriska uppfattningen? Jag märker att en känd kötthatare, Peter Wahlbeck, är med i listan över de som skrivit under denna debattsmörja. Hela insändaren dryper av kötthat och de mest ogrundade påståendena om hur Östersjöns botten ska ha dött handlar just om att köttproduktionen är den värsta skurken i det sammanhanget. Snacka om felinformerad!

Det här är som sagt en insändare som är så oinformerad och så världsfrånvänd den nånsin kan vara. Inte ett enda påstående i deras "debattartikel" är korrekt. Sanningen är att syretillförseln till Östersjön är väldigt dålig och har så varit ända sen Limneahavet (vilket är Östersjöns geologiska namn, efter en snäcka som lever längs kusterna) bildades för ca 4000 år sen genom att vattnet från Nordsjön inte längre kunde tränga in lika lätt pga landhöjningen. Den möjligheten till utbyte mellan havsområdena har minskat stadigt sen dess och fortsätter det blir Östersjön snart en insjö igen. Då dör bottnen totalt. Människan gör inte saken bättre genom kväve, från odling av vegetabilier märkligt nog (eller hur, Peter Wahlbeck!), men andra delar av naturen bidrar mer.

Hela insändaren andas kötthat som sagt och ju mer jag läser av desto mer framgår det hur snurrigt det skulle vara med en köttfri dag. Tänk er situationen: En hel skolmatsal blir serverade enbart vegetariskt. Hur många av de elever som har fri möjlighet att lämna skolans område på rasterna kommer att komma dit? Hur ska skolorna efterleva kravet på en köttfri dag? Ska korvmojen i närheten tvingas införa 18-årsgräns för att få köpa en Special med pucko?

Nej, mina kära veggisar, den gubben går jag inte på. Ej heller går jag på klimatdravlet. Det vetenskapliga läget säger mej att sanningen om världen är nånting helt annat. Det är inte vår köttproduktion eller ens våra utsläpp av någon som helst gas som är klimatdrivande, om man då inte räknar med det debattklimat ni och era gelikar skapat genom konstant lobbyism.

Ja, jag vet att det är fel att mata trollen men om trollen är några av följande knasbollar som inte fattat nånting: Mian Lodalen, Stefan Sundström och Mauro Scocco, då måste jag reagera starkt i form av ett inlägg här. Mitt respons-alter ego Nicewriter (i kommentarer) kommer att få det hett om öronen om halmgubbarna och påhoppen från meningsmotståndarna haglar in men det struntar jag i. Jag har fakta på min sida, inte känslomässiga dumheter och ogrundade påståenden om att världen skulle gå under för att vi grillar hamburgare i trädgården om somrarna. För övrigt undrar jag vad du, Elakingen, anser om allt detta. Vore inte dessa fjantar bra kandidater för din farbror Torstens lista över töntar?

Populära inlägg