måndag 3 december 2012

Den gudomliga kraften


Torium är på tapeten igen. En väldigt kort artikel i SVD målar upp det i smygande ordalag som ett "gudomligt ämne" som kan ersätta uran i våra atomkraftverk. Det låter som om artikelförfattaren är lite rädd för att stöta sej med de starka krafterna i vårt samhälle, t ex vindkraftskramarna och andra som förespråkar förment miljövänliga energikällor. Då är den här artikeln från 2011 betydligt längre och mer informativ.

Självklart ska vi undersöka alla alternativ för få bra och billig energi. Uran som vi bearbetar det i dagsläget är ganska ineffektivt, åtminstone med den nuvarande generationen kraftverk vi envisas med att underhålla i Sverige. Men till skillnad från vindkraft, som är en gammal teknik i ny stass och som egentligen aldrig varit speciellt lyckad som energikälla, och solkraft, som egentligen bara duger till att rikta en specifik energistråle, är kärnkraft en energikälla som verkligen har framtiden för sej. Sen får de värsta miljönissarna säga vad de vill.

Torium är verkligen nåt att satsa på, även för oss här i Sverige. Vetenskap är till för att främja oss och allt annat levande, det är till för att hjälpa. Det är bevisat att vindkraft inte funkar för nationella behov medan atomkraft och vattenkraft gör det. Satsa på den utvecklingen istället. Men det är typiskt för Sverige efter 1970 att satsa på förlorare, som det verkar. Men jag vill verkligen inte vara med och betala för det "kalaset".

----------------------------------------------------------------
De långsammaste djuren i världen är så långsamma att det bokstavligen växer mossa på dom. Den tretåiga sengångaren är ett sånt djur. 0,25 km/h (250 meter per timme) mäktar den med. Försök gå så långsamt om du kan. Ditt bristande tålamod kommer att tvinga dej att öka farten efter bara några minuter.


Populära inlägg