måndag 8 december 2008

Tillsatsernas tid måste snart vara över!

Den som händelsevis läser min blogg vet att jag ofta skriver om diverse tillsatser och andra hemskheter. Nu har tillsatshelvetet drabbat Findus. Dioxiner har hittats i irländskt kött och snåljåparna vid Findus har drabbats därför att de använder sej av billigast möjliga kött. Att Irland i övrigt har bland Europas bästa kött hör inte hit. Det finns rötägg överallt. Vad har då dioxiner med tillsatser att göra? Jo, för att dioxinerna är på nåt sätt tillsatta i den mat grisarna fått att äta innan de slaktades. I tillräckligt stora mängder är dioxiner farliga för människor. Det finns "forskare" betalda av kemiindustrin som hela tiden går ut för att tona ner riskerna med dioxiner. Såna ska man helst ta med en stor nypa salt. Att jag sätter citationstecken kring forskare här beror på att man kan betvivla att forskning verkligen bedrivits på ett korrekt vetenskapligt sätt.

Jag har tidigare skrivit om sukralos, transfetter och aspartam. Det sistnämnda har andra också gått till attack emot och som ett brev på posten har ett närmast automatskrivet försvar landat på alla våra respektive kommentarsavdelningar. Sukralos är ofarligt för människor, vad vi vet, men det har konsekvenser för miljön som inte är så trevliga eftersom det i grunden är en klorförening. Det kan tänkas att personer känsliga för klor kan få känningar.

Transfetter har jag tidigare beskrivit som en riktigt farlig tillsats, som i diverse produkter döljer sej bakom termen "delvis härdat fett". Nu har jag lärt mej att det finns två sorters transfetter, naturligt som finns i smör och grädde och som är helt ofarligt samt konstgjort som är väldigt farligt. Det har med bindningen på kolatomerna som fettet är uppbyggt av att göra. Både konstgjort och naturligt transfett består av 18 kolatomer. Det naturliga transfettet har dubbelbindningen på den 11:e atomen medan det konstgjorda har dubbelbindningar lite varstans vilket kroppen inte riktigt tål i längden. Det konstgjorda transfettet är redan misstänkt för diverse hjärtkärlsjukdomar och man har börjat misstänka att det kan orsaka cancer också.

Vi får väl se vilka automatsvar jag får nu.

Populära inlägg