fredag 1 mars 2013

Bloddopning är inte alltid dopning!

Så här på vårmånadens första dag (snön ligger ju kvar i drivor och SMHIs ovetenskapliga definitioner av årstiderna bryr jag mej inte om) tänker jag gå ut med en åsikt som jag säkert får bannor för: Bloddopning är inte alltid dopning. Strikt talat är det ju att man hjälper sej själv att bli starkare och bättre. Det kan hjälpa konvalescenter att snabbare bli friska. Vad gäller inom sportens värld ser jag endast fuskmentaliteten som ett hinder. Annars verkar det inte finnas några större bieffekter med det. Det är uppenbarligen tillåtet i många fall.

Hemoglobinvärdena är en annan sak, jag länkar till det för att kunna få maximal uppmärksamhet den här gången. Vad man direkt kan göra för att förhöja kroppens prestanda vilket höjer blodvärdena vet jag inte så gå inte på mej på den punkten. EPO har jag inte koll på hur man administrerar det i kroppen, för att tala vetenskapsspråk.

Den etiska och moraliska aspekten, att man hjälper sej själv gentemot sina kolleger som är renhårigare, är en sak. Den har vi inbyggt i oss sen länge att man inte ska kunna ta sej fram i livet på andras bekostnad. Men då jag inte ser att kroppen drabbas av några större men, förutom för hjärtsjuka och förmodligen diverse respiratoriska sjukdomar, förstår jag faktiskt inte varför många former av bloddopning är förbjudet för atleter när det är tillåtet på andra håll. Kanske skulle den minst farliga versionen av dessa metoder som nu är förbjudna släppas fri även för atleter?

Steroider och liknande är däremot direkt farliga saker om man missbrukar dom och dessa produkter är inte till för att göra en till en bättre atlet utan för att hjälpa barn med svårigheter att växa till sej och bli starka som andra barn.

Jag förespråkar inte fusk, vill inte heller att det ska förekomma inom sportens värld men så länge en viss metod inte är skadlig och bevisligen förbättrar ens träning ser jag inte det som fusk.

Besserwisser: Dopning är ett holländskt ord som betyder doppa. Det syftar på en sorts sås som stärker en vid ätandet av övrig mat.
"Misslyckande är oviktigt. Det krävs mod att göra bort sig."

Populära inlägg