måndag 17 februari 2014

Amatörerna tar över - i profitens namn

Läser på tidningarnas hemsidor och ser på TV om dålig hygien på skolor, vårdhem, sjukhus och dagis. Man hinner inte med att städa. Det jag tycker är konstigt är att vårdpersonalen förväntas städa nära patienterna. Sjuksköterskor och biträden ska väl inte städa i närheten av sjuka människor? De kan ju sprida bakterier, virus och andra sjukdomsspridande entiteter. Städningen ska helst skötas av professionella städare i lokaler med färre sängar för bättre luft.

Här kommer min nya tanke om det amatörmässiga sätt som vårt samhälle sköts idag in. Att vi har ett främlingsmisstänksamt parti i vårt parlament, har kåkstäder med grundlurade utlänningar som inte är välkomna nånstans, har samhällsfunktioner som fallerar här och var, samt politiker som är så fjärran från sina väljare att man undrar om de pratar om samma Sverige. Volvo. villa och vovve, den visionen finns inte längre.

Allt detta skyller många på kapitalismen, andra kallar det marknaden, men dessa benämningar är helt felaktiga eftersom kapitalism är flödet av pengar, kapitalet, och marknaden är den arena där kapitalet används. Det rätta orden är profit, egoism och lättja. Allt detta för att vi låtit oss förföras av lättja och egoism och önskan att bara bli ompysslad utan att behöva göra nåt ansträngande, påskyndat av den kollektiva tankegången som lyder som följer: "Det ordnar sej, det kan nån annan ta hand om".

Medan vi håller på att utvecklas till degklumpar allihop knackar resten av världen på och vill ha en del av kakan. Det är naturligt att när en del av världen utvecklas vill andra delar också vara med. Problemet är nu att vår utveckling är mättad och vi kan inte således inte erbjuda full service till alla som vill äta i vår restaurang. De kan gärna få komma hit men de kan inte räkna med att bli omhändertagna direkt när de kommer och de måste räkna med att inte få den mat och den service de är vana vid hemifrån.

Men folk utifrån är inte det stora problemet, det är såna som utnyttjar systemet oavsett varifrån de kommer. Parasiter finns överallt och de har många olika former och utseenden. Men framför allt är det amatörer, klåpare, som tillåts arbeta på alltför många arbetsområden, viktiga arbetsområden som vård, städning, lastbilstransport och konstruktion av byggnader. Allt detta för att vi har blivit för dyra i drift och anses vara lyxarbetare som är överflödiga. Vems felet är? Felet ligger hos oss alla. Felet för att amatörer får göra professionellas jobb, felet för att främlingsfientlighet existerar överallt (och jämt misstas för rasism), felet för att vi tänker att nån annan kan ta hand om saken ligger hos oss alla.

Som vanligt finns inga lösningar här på den här bloggen, enbart en presentation av problemet. Lösningen får vi resonera oss fram till. Om nu någon vill att vi ska förbättra vårt samhälle..."You can do what you like, son"

Populära inlägg