onsdag 22 februari 2012

Vatten, planeten är full av vatten...


En exoplanet med namnet GJ 1214 b, upptäckt 2009, har befunnits innehålla mer vatten än man hittills trott vara möjligt gällande en planet som cirklar så nära sin stjärna som GJ 1214b gör. 40 ljusår från oss finns denna planet med ca 7 gånger större massa och 2,7 gånger större diameter.

Det visar sej nu att planeten verkar innehålla väldigt mycket vatten och eftersom den cirklar så nära sin stjärna GJ 1214. GJ 1214 är en röd dvärg av M-klass vilket innebär att den är en femtedel så stor som vår sol (som hör till G-klass och således är mycket större) och endast har en ljusstyrka på 0,3 % jämfört med vår sol. Planeten GJ 1214 b är dock så nära sin stjärna att yttemperaturen ligger runt 200 grader.

Kokande, ångande och väldigt svårt att se skulle jag tro att upplevelsen blir om man nånsin får se hur det ser ut där på nära håll. Klassificering av stjärnor är också intressant. Visste ni förresten att solen är större än nästan alla andra stjärnor i Vintergatan? De jättar vi talar om som får vår sol att verka liten är väldigt få. Stjärnor som GJ 1214 är betydligt vanligare och som klass väger de också mer än alla andra tillsammans. Så det så.


"Om du alltid säger "vi får se" händer det aldrig någonsin någonting"

Populära inlägg