onsdag 23 oktober 2013

De får skylla sej själva

Det verkar råda en sorts konsensus bland vissa med juridik som grund att de som utsätts för olika typer av våldsbrott och inte gjort tillräckligt mycket motstånd har sej själva att skylla för sin passivitet. Våldtäktsoffer blir än mer offer när juridiken vänder dom ryggen. Det är den tolkning jag gör av det jag läst och hört de senaste dagarna. För nog är juridik bara ännu en av dessa fantasivärldar där allt är svart eller vitt. I alla fall för dom som lever för juridiken.

Med detta sagt har jag inget emot att man visar upp sej på nätet, inte heller har jag nåt emot att visa upp andra heller, förutsatt att alla parter är med på det. Jag kan förstå och accepterar även Hovrättens resonemang i fallet med kvinnan som blev utsatt för smygfilmning, en film som sen hamnade på internet, att även om filmaren själv la ut filmen så är inte han ansvarig för vad som sen hände med filmen. Det är smygfilmandet som är hans stora ansvar. Men att bötesbeloppet för denna aktion skulle bli såpass mycket lägre än det Tingsrätten utdömde är ganska underligt. Har staten ont om pengar till brottsoffer?

Jag tror inte lagvrängarna vill vanligt folk illa, dom har bara otur när de resonerar ibland, eller snarare när de uttrycker sej. Det är så för många av oss. Vi menar väl, och följer de instruktioner som finns framför oss, ändå blir inte alla nöjda. Problemet här är att lagen ses som absolut och lagexperter som dessa har tolkningsföreträde i kraft av ämbetet. Desto större blir då problemet när de gör tolkningar som ger upphov till kritik som nu med våldtäkter och smygfilmningar. Ingen annanstans är det viktigare än inom lagens råmärken att en tolkning av aktuell lag är så rättvis och balanserad som möjligt.

Så vad göra? Vad kan vi göra? Se till att juristerna får bättre utbildning? Definitivt!"Man is the only creature who refuses to be what he is."

Populära inlägg