onsdag 2 juli 2014

Tipspromenader

Om det är nåt som är ett helgnöje i Sverige, samtidigt som det är en inofficiell folkrörelse, så är det tipspromenader. Vid sidan av bingo och dans torde tipspromenader vara en av svenska folkets favoritnöjen. Det är närmast heligt för många av dess supportrar och jag är förvånad att ingen hittills har gjort en dokumentär om detta fenomen. Det har blivit en ersättning för att gå i kyrkan och en förevändning för att ta en promenad. En bra förevändning, då man får luft och lite motion, samtidigt som man gnuggar geniknölarna.

Här där jag bor arrangeras de lokala tipspromenaderna av Korpen och görs av folk som jobbar för samma organisation jag jobbar för. Här märks en ganska stor diskrepans mellan kunnandet hos frågeställare och tipspromenadsdeltagare, för det klagas på att det är för svåra frågor. Något förmätet och/eller arrogant kunde man ju säga att kunskapsnivån hos de deltagande kanske skulle höjas innan det klagas för mycket. Men jag förstår dom. Det är inte lätt alla gånger att få sina illusioner om hur allmänbildad man är krossade av en liten runda med tolv frågor.

Vad som nu får göras är att göra frågorna lättare. Kanske den här frågan skulle passa bra:

Vem efterträdde Stalin som ledare för Sovjetunionen vid hans död 1953?

1) Bresnjev
X) Malenkov
2) Chrustjov

Frågan är lättare än man tror. Kan man bara ett litet uns modern historia, eller höll öron och ögon öppna under 1950-talets tidigare år, så borde man kunna besvara frågan rätt. Jag var inte ens påtänkt då, men kan svaret. Jag säger så här som ledtrådar till svaret; Bresnjev var med i staben som styrde inom några månader efter Stalins död, men blev inte chef förrän 1964. Chrustjov tog över hela ledningen 1955, även om han var med i en trojka som ordnade upp saker och ting direkt efter Stalins död, bland annat tog de död på den lismande parasiten Berija.

Vad säger ni nu då?"I never learn anything talking. I only learn things when I ask questions."

Populära inlägg