lördag 10 december 2011

Lördagstankar

Den här omgångens lördagstankar handlar om människors syn på andra människor. Det är ett ämne som tål att diskuteras hur många gånger som helst. Själva den fördomsfulla syn som kommer fram hos de som ogillar, är rädda för eller oresonligt hatar immigranter visar ju bara hur osäkra, okunniga och framför allt hur hopplöst förlorade vissa människor är. Det finns en desperation bland enskilda människor i ett samhälle som upplevs som hotat av utomstående faktorer. Att skylla på utomstående, de som sticker ut, de som ser annorlunda ut är helt naturligt eftersom det ingår i vår genetiska "programmering" att vara på vår vakt mot allt okänt.

Därmed inte sagt att man ska låta denna medfödda ovilja diktera allt man tänker, säger och gör. Det viktiga när man talar om problemen med immigration är som överallt annars att man skiljer på fakta och påståenden. De verkliga problemen med immigration är inte att det kommer folk från andra länder eller att de kommer med andra traditioner och kulturer. Det verkliga problemet är att man klumpar ihop dom allihop utan att se individen i grupperna. Det gör alla. Det krävs verkligen stor integritet och empatisk förmåga att se individen bland dom alla. Alla gör det och vad jag förstått klumpar immigranterna ihop oss också därför att de inte ser individen bland massan.

Vad har dom här att göra? Varför kan de inte ha ordning i sina hemländer? Varför måste de tära på vår ekonomi och ta våra jobb?

Dessa frågor och många fler av den typen är vanliga bland de som ogillar inflyttningen från andra länder (läs: utanför det acceptabla delarna av världen) men om man granskar dom som ställer frågorna så är det ofta människor som är sökare, de som själva vill ha någon form av uppmärksamhet inför sin situation vad den är och består i. Granskar man vad de säger inser man ju snabbt att de gått på myterna om främlingars farlighet, ungefär som varghatet som är av samma typ av oresonlig rädsla. Självklart tär de inflyttade inte på vår ekonomi, tvärtom innebär detta en ökning av den samlade inkomstresursen, dvs skattebasen.

Men påpekar man fördelarna med att ha fler människor i landet får man argumentet om tjuvaktiga och allmänt kriminella grupperingar slängt i ansiktet. Som om detta skulle vara ett giltigt argument? Pyttsan! Visst finns det kriminella element bland immigranter och de är kriminella av ett antal skäl. Det viktigaste är förstås att det samhälle de vuxit upp i sett dom som paria, orena från början. De har således svarat med att leva upp till folks förväntningar att de skulle bli skurkar. Ett annat skäl är ju att Sverige av tradition har varit ett bra land för skurkar, främst då inhemska sådana. Nu är det lite andra tider och skurkarnas barn och barnbarn har blivit etablerade direktörer och annat inom etablissemanget. Nåja, den kängan var kanske väl elak men faktum är att skillnaden mellan en bankrånare och en bankdirektör är sättet de tar ut pengar på. Moralen och etiken har de båda slängt bort för länge sen. Sen om det är en "inhemsk" svensk eller inflyttad sådan hör inte hit. En skurk är en skurk. Det intressanta är att många av de som häver ur sej fördomsfulla och främlingsfientliga ord själva har ett ursprung utanför Norden, främst då bland tyska folk. Detta sagt som en passning till våra kära "renrasiga" svenskar.

Inget jag skriver här innehåller någon lösning på problemet med nysvenskar eller flyktingar och de som ogillar tillskottet till "köttmassan". Det är enbart lite tankar som är ämnade att få folk som läser här att tänka lite extra också. Ta varje individ som den han/hon är och döm henne/honom inte på grundval av hans/hennes utseende eller beteende utan på vad han/hon gör för eller mot dej.

Som avslutning vill jag plantera en extra liten tanke i er alla som läser här. Det tar jorden ca 24 timmar att cirkla runt sin egen axel. Jordens omkrets är 40000 km. Det motsvarar en hastighet på ca 1600 km/h. Har ni då tänkt på hur stark jordens gravitation måste vara för att vi ska stanna kvar här på jorden?


"En främling är en vän du inte lärt känna än"

Populära inlägg