måndag 12 oktober 2009

Det viktigaste med EU är på väg att försvinna

Min syn på EU är att det ska vara en garanti för fortsatt fred och välstånd i Europa. Det är vad EU-tanken går ut på. Att politiker och ekonomer har kidnappat EU och förvandlat det till ett monster som kräver alltmer resurser och en större byråkrati för att fungera tycker jag är sorgligt. Jag är inte helsåld på Lissabonfördraget eftersom det finns ett element jag inte gillar där, nämligen att det ska räcka med ett majoritetsbeslut för att förslag ska gå igenom. Det är inte äkta demokrati i mina ögon, det är majoritetsstyre. För mej är majoritetsstyre ett sätt att köra över oliktänkande med. Äkta demokrati finns redan nu, dvs att alla medlemmar måste vara med på ett förslag och om ett land är emot faller det förslaget och man får börja om. Det är visserligen en grogrund för byråkrati, det medger jag, men det finns sätt att ta sej förbi byråkraterna: man kommer med väl genomtänkta förslag som faller alla i smaken.

Nu kallar en opinionsmakare som skriver för SVD Tjeckiens president Vaclav Klaus för polemiker eftersom han ogillar såväl EU som Lissabonfördraget. Hon (Gunilla von Hall) är dessutom förtäckt oförskämd mot Klaus när beskriver honom som en kung genom skriva om honom: "Där i sitt slott sitter den 68-årige presidenten som gjort sig vida (ö)känd som EU-skeptiker och provokativ bromskloss för europeisk integration."

Alla har rätt till sin åsikt utan att bli hånade för den.  Om han inte gillar det som står i fördraget och vill göra vissa korrigeringar anser jag att han har den rätten. Vår statsminister och hans kolleger får allt vänta.

Klaus är också skeptiskt inställd till klimathaveriet, med all rätt. Han är således en av få politiker på toppnivå som tänker kritiskt och vågar stå emot dumheterna som kommer från alarmisternas läger.

Här är en länk till en stödsida för Vaclav Klaus. I skrivande stund har 8848 (samma som höjden för Mount Everest) skrivit sitt stöd för hans syn på Lissabonfördraget.

Populära inlägg