torsdag 14 juni 2012

Att slå mynt...

Foto av Jens Sjökvist

"Vår horkarl till kung" står det på myntet istället för "Carl XVI Gustaf Sveriges konung".

Någon behaga med oss skämta aprillo, eller? Vad behövs för att göra kopior av mynt? Någon som vet?

"Budget: en metod för att bli pank metodiskt."

Historiehörnan: Vår forntid blir allt klarare

Det står nu klart genom genforskning att det finns nordamerikanska gener bland folk i Norden, framför allt Island där man funnit att ett 80-tal personer har genetiska drag som endast förekommer hos de folk som fanns på plats då islänningar och norrmän kom till det man kallade Vinland för ca 1000 år sen.

Neandertalarna uttryckte sej också med konst. Det har man med ganska stor säkerhet kunnat konstatera genom grottkonst som är äldre än Homo Sapiens konst, ca 40 000 år, i Spanien. Det var nog avgörande för acceptansen mellan folkgrupperna att man uttryckte sej i konst, ett sätt som gjorde att man kände igen den andra som människa. Den äldsta verifierade konsten av Homo Sapiens i Europa är ca 35 000 år och 5000 år tidigare levde inte Homo Sapiens i Spanien. Det skulle dröja några tusen år till.
Bronset tycks ha kommit utifrån och de som tillverkade bronset fick bärnsten i utbyte. Bild från Falbygdens museum.
Nu handlar det om bronsåldern och varifrån vårt brons kom. Det finns nämligen inga bevis för att våra malmfyndigheter brukades av folken i Norden för ca 3000 år sen. Däremot finns det bevis för en omfattande handel med koppar och tenn från söder i utbyte mot bärnsten, pälsar och annat. Malmen kom hit och bearbetades antingen här eller i det område varifrån man fick malmen. Mot slutet av bronsåldern verkar det som om man började bearbeta malmen själva i Norden. Men då hade järn redan börjat ta över på kontinenten.

Avslutar med en blogg som passar in i dagens ämne. Det handlar om utgrävningarna i Ytterby, den del som en gång var en stad vid Göta älv med namnet Kungahälla. Det här handlar om tiden 500 f v t till ca 500 e v t.

Nu har ni fått er lite vetenskap till livs. Ut med er i solen nu och leta fram nåt på egen hand.
"Alla stora sanningar börjar som kätterier.
Dans är ett lodrätt uttryck för ett vågrätt begär."

Populära inlägg