tisdag 18 januari 2011

Staten ska inte sponsra vindkraften

Vindkraftverk på toppen av Byråsen i Malung. Fotot har jag tagit.

Vill folk ha vindkraft ska man inte vända sej till staten eller kommunerna för att få medel till bygge och drift av dessa verk. Alternativt kan staten äga vindkraftverk och driva dom men privata och kooperativt ägda ska man absolut inte sponsra. Det är en förlustbransch för alla utom de som rakar in bidragen. Jag är av den åsikten att vindkraften inte klarar av att bära de kostnader som blir om subventionerna tas bort, ej heller anser jag att vindkraften klarar av att uppnå de mål som satts upp att vindkraften ska stå för si och så mycket av den totala elproduktionen i framtiden. Jag är inte ensam om denna åsikt och de åsikter som uttrycks för vindkraftens fromma har inte kunnat bevisa i svart på vitt att deras påståenden stämmer. Hittills har vindkraften nämligen inte levererat de resultat som krävs.

Problemet med vindkraften som jag ser det är att vinden inte är att lita på. Antingen blåser det för lite eller för mycket. Detta är det största problemet i Norden där vindarna ofta stoppas av höga berg och stora skogar. Ett minst lika stort problem är ju det ekologiska, att de genom sin påverkan på luftströmmarna skapar oerhörda problem för fåglar, insekter och fladdermöss, därav den högst informella beteckningen fågelmördare. Dessutom har det forskats för lite kring hur rotorerna påverkar omgivningen med diverse ljud.

Som sagt, staten ska inte sponsra det här äventyret. Det är förutom det jag nämnt även politiskt helt fel för om den nuvarande regeringen säger sej vilja ha en så liten statsapparat som möjligt ska de inte sponsra privata satsningar.

Populära inlägg